Ce e tripofobia și de ce nu este chiar o fobie obișnuită

Ce e tripofobia și de ce nu este chiar o fobie obișnuită

Dacă atunci când te uiți la o adunătură de mai multe găuri mici ți se cam întoarce stomacul și te ia cu amețeală, stai liniștit, nu ești singurul. Tripofobia – frica irațională de găuri – afectează aproximativ 16% din populația lumii.

Până acum, cercetătorii au admis că tripofobia este o fobie, la urma urmei, însă, noile rezultate îi cam contrazic. Asta pentru că ea ar putea fi rațională, înrădăcinată. Tripofobia nu este la fel de populară ca restul fricilor și nici nu este recunoscută de Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale (DSM).

Câțiva oameni de știință au descoperit că mare parte din vină o au pupilele. Mișcarea involuntară a ochilor este cea care provoacă un dezgust, nu frica în sine. “Oamenii sunt deranjați atât de mult de vederea acestor lucruri, încât nu pot sta în jurul lor”, explică Stella Lourenco, psihologul Universității Emory, al cărui laborator a efectuat studiul. ”Fenomenul, care are probabil o bază evolutivă, poate fi mai obișnuit decât ne dăm seama”.

Un studiu de la începutul anului trecut a prezentat o altă teorie. Cercetătorii de la Universitatea din Kent au sugerat că un model format din găuri, ca cele care se găsesc într-un lotus sau în fagure de miere, ne stârnesc aversiunea, deoarece se aseamănă cu infestările parazitare, bolile infecțioase sau descompunere.

”Proprietățile vizuale, la un nivel scăzut, pot transmite o mulțime de informații semnificative. Aceste indicii vizuale ne permit să facem deducții imediate: fie că vedem jumătate de șarpe în iarbă, fie că îl vedem complet, reacționăm imediat la pericol”, explică profesorul.

Cercetarea s-a desfășurat cu două loturi de voluntari, 41 și, respectiv, 44, care au privit 60 de imagini. Dintre acestea, 20 au fost animale care provoacă cele mai multe fobii, ca păienjeni și șerpi, 20 au fost cu păstăi sau semințe, iar 20 cu boabe de cafea. Cercetătorii au urmărit reacțiile participanților, citindu-le în privire.

Participanții care au privit imaginile cu animalele ”periculoase” au avut un răspuns diferit față de restul. Lor li s-au dilatat pupilele, ca răspuns la frică. În schimb, pupilele celor care sufereau de tripofobie s-au micșorat, iar acesta este răspunsul pupilar la dezgust.

În plus, lor nu li s-a activat reacția normală, luptă sau fugi, atunci când au privit fotografiile, ci li s-a încetinit ritmul cardiac și respirația.

Deși cercetarea echipei a ajuns la o concluzie diferită față de cercetarea din 2013, ei au convenit că tripofobie poate varia în funcție de severitate