Un virus oprește producția de cipuri pentru iPhone și face pagube uriașe

Un virus oprește producția de cipuri pentru iPhone și face pagube uriașe

Marile companii care produc și vând milioane de produse nu-și permit să oprească producția nici măcar pentru o secundă. Însă câteodată nu au de ales. Furnizorul de cipuri al Apple a fost lovit de un atac cibernetic care a dus la întreruperea producției timp de aproape două zile și pagube de sute de milioane de dolari.

Un virus a făcut ravagii în sistemele furnizorului de cipuri pentru Apple, TSMC. Atacul a avut loc pe 4 – 5 august și va avea afecta livrarea produselor sale și ar putea scădea veniturile companiei cu pănă la 257 de milioane de dolar

Rețeaua de calculatoare a TSMC a fost infectată vineri seara, pe 3 august, cu un virus care apoi s-a extins la mașinăriile folosite pentru a crea cipurile și procesoarele, a declarat un reprezentant al companei pe 5 august. Virusul a dus la „funcționarea defectuasă în timpul procesului de instalare a software-ului pentru un produs nou”.

Compania a încercat tot weekendul ca producția din fabrici să revină la normal, iar majoritatea sistemelor afectate au fost din nou funcționale duminică după amiaza, iar luni este de așteptat ca fabrica să funcționeze la capacitate maximă. De asemenea, reprezentanții TSMC au spus că vor informa clienții în legătură cu întârzierile la care trebuie să se aștepte, dar sunt încrezători că vor recupera timpul pierdut în următorul trimestru.

Această întrerupere a producției ar fi produs pagube de 3% din venitul trimestrial trei, o sumă mare când te gândești că venitul pe trimestrul trei anul trecut a fost de 8,45 – 8,55 miliarde de dolari.

Bineînțeles, reprezentanții companiei au adăugăt faptul că „s-au întreprins acțiuni pentru a elimina aceste vulnerabilități ale sistemului și pentru a întâri măsurile de securitate”. Acțiunile companiei au scăzut cu 1% luni în urma acestui atac.

Compania nu a furnizat detalii legate de proveniența virusului și a spus că nu au fost furate date confidențiale. TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Compnay), este principalul furnizor de procesoare pentru iPhone-uri și iPad-uri. De asemenea, compania produce cipuri pentru Qualcomm sau Nvidia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNN