De ce nu vom trăi până la 150 de ani, deși poate am vrea

De ce nu vom trăi până la 150 de ani, deși poate am vrea
Sursa foto: Alex Zhavoronkov/Vice

Mulți oameni de știință visează să extindă limitele vieții umane, iar Alex Zhavoronkov se numără printre ei. În trecut, el era convins că oamenii pot fi ajutați să ajungă la vârsta de 150 de ani, dar acum nu mai este atât de sigur.

În cariera sa de aproape 20 de ani, Zhavoronkov a lucrat ca un om de știință specializat pe computeree și ca cercetător de biotehnologie. În prezent, el se ocupă cu inteligența artificială la Insilico, un startup de biotehnologie al cărui CEO este chiar el. Zhavoronkov crede că cercetarea procesului de îmbătrânire este cel mai imăprtant domeniu științific din prezent.

El nu mai are convingerea că oamenii vor trăi până la 150 de ani, spunând că o schimbare atât de drastică nu va avea loc prea curând, din pricina climatului politic și economic al prezentului.

Totuși, în viitorul îndepărtat, Zhavoronkoveste de părere că oamenii vor putea trăi mai mult și mai sănătos, ducând vieți productive dincolo de vârste pe care nici nu ni le putem imagina.

Omul de știință a subliniat că longevitatea vieții ar trebui să fie un drept uman fundamental. Dacă tehnologiile care ajută la longevitate ar fi democratizate, multe boli ar putea fi eradicate, potrivit lui Zhavoronkov. De asemenea, calitate vieții ar crește exponențial.

Aceste schimbări ar putea fi aduse cu ajutorul oamenilor din țări dezvoltate. „Este foarte frustrant”, a zis Zhavoronkov. „Dar asta este natura societății de astăzi. Oamenii din țări dezvoltate au majoritatea nevoilor de bază deja satisfăcute, dar în loc să se concentreze pe asigurarea viitorului, se concentrează pe evenimentele de actualitate„.

Când era adolescent, Zhavoronkov căuta să trăiască mai mult prin practicarea de yoga, studierea medicinei tradiționale și o dietă echilibrată. Pe măsură ce a crescut și-a dat seama că nu aceste lucruri sunt cheia pe care o căuta. „Dieta, medicina tradițională, exercițiile și yoga nu vor combate îmbătrânirea, doar vor amâna unele din procese și apariția unor boli de bătrânețe”, a zis Zhavoronkov. „Care este scopul muncii asidue, exercițiilor și a vieții în general, dacă nu te poți îmbunătăți pe tine și mediul din jurul tău?”.

Citește și:
Sursa: Futurism