Turismul este mult mai periculos pentru planetă decât credeai

Turismul este mult mai periculos pentru planetă decât credeai

Turismul reușește să contribuie la încălzirea globală mult mai mult decât se estima până acum, iar asta ne pune în pericol.

Dacă vrei să nu încurajezi încălzirea globală, ar trebui să te gândești mai bine la următoarea vacanță pe care să ți-o iei. Turismul s-a extins atât de rapid încât în ziua de azi este responsabil pentru 8% din emisiile de gaze de seră la nivel global. Asta se traduce într-o creștere a poluării de 4 ori față de estimările inițiale.

Arunima Malik, de la University of Sydney, și colegii săi au estimat emisiile de gaze de seră cauzate de turism în 160 de țări. Aceștia au ajuns la concluzia că industria emite aproximativ 4,5 gigatone de dioxid de carbon în fiecare an.

Estimările precedente vorbeau de 1, cel mult 2 Gt  de emisii. Cele de acum vorbesc nu doar despre emisii directe, ci și despre cele indirecte. Acestea includ emisiile cauzate de producția mâncărurilor pentru turiști, mentenanța hotelurilor dar și producția suvenirurilor. Doar în 2013 acestea au adăugat 1-2 gigatone de emisii.

În plus, amprenta de carbon anuală a turismului a crescut vertiginos, de la 3,9 Gt în 2009 la 4,5 Gt în 2013, iar trendul este, în continuare, unul ascendent. Malik consideră că amprenta de carbon a turismului va ajunge la 6,5 Gt în 2025.

În mod nesurprinzător, SUA este cea mai mare sursă a emisiilor din industria turismului, dar alte state vin tare din urmă. Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în China, India și Brazilia, țări ai căror cetățeni bogați vor să călătorească în tot felul de locuri exotice.

Chinezii au cheltuit cei mai mulți bani în 2017, pentru turism. Aceștia au scos din buzunare 258 de miliarde de dolari, pe care i-au lăsat la destinațiile pe care le-au vizitat. În comparație, americanii au cheltuit ”doar” 153 de miliarde de dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: