Acesta e telefonul cu cel mai bun ecran, dacă ții cont de părerea altora

Acesta e telefonul cu cel mai bun ecran, dacă ții cont de părerea altora
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
11:51 03.09.2018

La scurt timp după lansarea noului smartphone de top Sony Xperia XZ3, cei de la Sony au comandat un studiu independent din partea Strategy Analytics pentru a afla telefonul cu cel mai bun ecran.

Cei de la Strategy Analytics au realizat în urmă cu câteva zile un studiu independent pentru a afla care este telefonul cu cel mai bun ecran de pe piață, la ora actuală. Printre participanți la studiu s-au numărat gadgeturi ca Samsung Galaxy S9, Apple iPhone X, Huawei P20, LG V30, Sony Xperia XZ2 și Sony Xperia XZ3.

Este demnă de menționat absența Galaxy Note 9, dar există o explicație pentru asta. Din câte se pare, testele care au dus la graficul de mai jos au fost realizate în perioada 21 august – 23 august, iar la momentul respectiv, telefonul de top al toamnei de la Samsung nu era încă disponibil.

Cel mai nou terminal înscris în competiție a fost Sony Xperia XZ3, lansat în urmă cu câteva zile la IFA 2018. Terminalul japonezilor utilizează un panou P-OLED cu o rezoluție nativă de 1440 x 2880 pixeli.

Cel mai bun ecran

Pentru obținerea unei opinii obiective, au fost chestionați 202 consumatori. Elementele de identificare ale producătorului telefoanelor au fost ascunse pentru a nu influența opinia. Luminozitatea a fost fixată la maxim și au fost afișate aceleași imagini și clipuri video simultan pe toate smartphone-urile.

Criteriile pe care au fost chestionați sunt luminozitate și claritate, acuratețe a culorilor, contrast, acuitate și definiție, strălucire.

Rezultatele complete ale studiului, cu grafice defalcate per răspuns, se găsesc pe site-ul Sony. Concluzia finală se poate însă observa mai sus. Într-un procent covârșitor, 70% din participanții la studiu au afirmat că Sony Xperia XZ3 este telefonul cu cel mai bun ecran.

iPhone X a ocupat poziția a doua cu 13%, iar LG V30 s-a aflat pe locul al treilea cu 9%. Xperia XZ2 cu tehnologie Triluminos nu a strâns decât 3% din voturi.

Ce e de reținut din acest studiu e că rezultatul nu-i unul obiectiv, iar marja de eroare e destul de mare. Spre deosebire de teste ca cel de la DisplayMate, în cazul acesta e vorba doar de ce spun oamenii. Dacă te ajută să iei vreo decizie de achiziție, atunci e util. Totuși, ține cont că nu e un rating oferit pe baza unor teste concludente.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI