Telefonul care a dat de gol metoda prin care chinezii te spionează

Telefonul care a dat de gol metoda prin care chinezii te spionează

Dacă te întrebai cum pot chinezii să te spioneze cu ajutorul telefonului pe care-l deții, acum ai răspunsul. Vivo Nex i-a dat de gol pe chinezi.

Este un subiect vechi și totul a plecat de la americani, care a acuzat anumite companii precum Huawei și ZTE că îi spionează pe clienți prin intermediul telefoanelor. Din cauza controlului pe care-l deține statul chinez asupra companiilor autohtone, cei din serviciile secrete americane și, mai nou, australiene, suspectează companiile chineze că sunt o posibilă amenințare la adresa securității naționale, iar acest lucru s-ar putea să fie valabil la nivel global.

Dar cum, mai exact, reușesc chinezii să te spioneze? Luna trecută, utilizatorii de Vivo Nex, cel mai interesant telefon chinezesc al momentului, care are camera foto frontală mobilă, au observat că tocmai prin aceasta reușesc chinezii să colecteze datele tale personale.

Camera foto retractabilă e ceva nou pe telefoanele inteligente, dar odată ce ajungi să trăiești cu ideea că cineva te-ar putea spiona prin intermediul ei, deja devine frustrant.

Un utilizator de pe rețeaua socială chineză Weibo a observat că această cameră foto se activează singură atunci când folosește anumite aplicații cu care n-ar trebui să interacționeze, mai ales fără acordul tău.

S-a observat asta atât în cazul aplicației Weibo, cât și al Telegram, dar și a browserului QQ, specific pentru spațiul chinez.

S-a luat rapid legătura cu reprezentanții care administrează aceste aplicații și au dat răspunsuri considerate de unii contradictorii. De exemplu, cei de la Telegram au spus că au nevoie de activarea camerei foto frontale pentru a asigura o conexiune criptată și sigură. Dar dacă este vreo problemă cu activarea camerei când n-ar trebui, se va lucra la remedierea acestui „bug”.

Reprezentanții QQ au spus că le e necesară activarea camerei pentru a pregăti scanarea codurilor QR, dar nu fac poze și nici nu înregistrează audio sau video utilizatorul, dacă el nu cere asta. Totuși, înregistrarea video și cea audio se activează odată cu orice aplicație instalată de pe Baidu.

Baidu a justificat necesitatea accesului la camera foto pentru funcţii precum control vocal, scanarea de coduri QR şi eliminarea zgomotului ambiental.

Toți știu să găsească argumente și sunt oarecum credibile, dar tot mai mulți utilizatori au devenit suspicioși. Cea mai amuzantă parte în această poveste e că intenția chinezilor a fost dată de gol chiar de către un telefon de-al lor.

Citește și:
Sursa: AdVox