13 feb. 2018 | 14:30

Gadgetul care n-are nevoie de baterii folosește energia corpului tău

ACTUALITATE
Gadgetul care n-are nevoie de baterii folosește energia corpului tău

Cel mai enervant lucru care ți se poate întâmpla peste zi este să rămâi fără baterie la telefon. Că tot nu aflăm în era digitală, acest lucru ar trebui să nu-ți mai dea bătăi de cap. Asta pentru că niște cercetători de la Universitatea din Buffalo și Institutul de Semiconductori (Iop) de la Academia Chineză de Științie (CAS) au găsit o soluție.

Echipa a inventat o filă de aur care poate genera energie electrică prin mișcări simple ale corpului. Asta înseamnă că în viitorul nu foarte îndepărtat ai putea încărca telefonul cu o simplă mișcare a degetului. Dispozitivul, numit un nanogenerator triboelectric (TENG), este descris în detaliu într-o lucrare publicată în jurnalul Nano Energy.

„Nimănui nu-i place să stea mereu lângă o priză sau să care mereu o baterie portabilă cu el”, spune Qiaoqiang Gan, autorul principal și profesor asociat de energie electrică în UBS. „Corpul uman este o sursă abundentă de energie. Așa că ne-am gândit de ce să nu o folosim”.

Fila este fabricată din două fire de aur subțiri, separate printr-o bandă de polidimetilsiloxan (PDMS), aceeași substanță pe bază de siliciu utilizată pentru a face lentilele de contact. Unul dintre straturile de aur este întins astfel încât să se prăbușească la eliberare pentru a forma crestături.

TENG utilizează aceeași fizică ca electricitatea statică. În timpul unui proces numit efect triboelectric, materialul devine încărcat electric după ce intră în contact prin frecare cu alt material. În acest caz, îndoirea unui deget creează frecare între straturile de aur și banda PDMS, generând electricitate.

„Îndoirea face ca electronii să curgă înainte și înapoi între straturile de aur. Cu cât este mai multă frecare, cu atât cantitatea de putere crește”, adaugă Yun Xu, un al doilea autor principal al studiului.

Acesta nu este primul nanogenerator care exploatează efectul triboelectric care a fost inventat, însă este primul care a depășit două obstacole importante: ostul și ușurința de producție. TENG, spre deosebire de încercările anterioare, este relativ ieftin și ușor de realizat.

În continuare, echipa speră să creeze versiuni mai mari care să genereze mai multă energie, dar și baterii portabile capabile să stocheze energia electrică produsă de filă.