NASA a creat tehnologia care să ghideze navele în spațiu fix ca GPS-ul

NASA a creat tehnologia care să ghideze navele în spațiu fix ca GPS-ul

NASA a inventat un nou tip de navigație spațială autonomă, care ar putea vedea navele spațiale cum se îndreaptă în adâncul sistemului solar, dar și mai departe de el, prin utilizarea de pulsari ca stele de ghidare. 

I se spune Stație de Explorare și se folosește de o tehnologie care are la bază raze X sau SEXTANT (un instrument de navigație din secolul al XVIII-lea). Tehnologia cu raze X este folosită pentru a vedea pulsarii, folosiți pe post de GPS pentru sateliți.

Pulsarii sunt foste stele masive, cu o gravitație extrem de puternică, care emit radiații electromagnetice. Dacă un observator se află în poziția corectă, ele pot apărea ca niște grinzi strălucitoare, ca un far cosmic. În plus, în cazul unor pulsari de milisecunde, care se pot roti de sute de ori pe secundă, regularitatea lor poate rivaliza cu cea a ceasurilor atomice.

Asta a dus la ideea din spatele SEXTANT. Deoarece acești pulsari sunt atât de regulați și pentru că sunt ficși, pot fi folosiți în același mod în care un sistem global de poziționare utilizează ceasuri atomice. SEXTANT funcționează ca un receptor GPS primind semnale de la cel puțin trei sateliți GPS, toate fiind echipate cu ceasuri atomice. Receptorul măsoară întârzierea de la fiecare satelit și îl transformă în coordonată spațială.

Radiația electromagnetică emisă de pulsari este cea mai vizibilă în spectrul de raze X, motiv pentru care inginerii NASA au ales să utilizeze detectarea cu raze X în SEXTANT.

Pentru a face acest lucru, ei au folosit un observator de dimensiunile unei mașini de spălat, atașat la Stația Spațială Internațională. Neutron Star Composition Explorer, sau NICER, conține 52 de telescoape cu raze X pentru studierea stelelor neutronice, inclusiv a pulsurilor.

Ar putea dura câțiva ani până când tehnologia să fie dezvoltată într-un sistem de navigație adecvat pentru navele mari, dar conceptul a fost dovedit. Acum, echipa își suflecă mânecile și se pregătește cu actualizări de software, pentru ca la jumătatea anului tehnologia NASA să fie supusă unui alt experiment.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: