29 aug. 2018 | 18:19

Cum vrea Primăria Capitalei să iei taxiul doar cu bon de ordine

AUTO
Cum vrea Primăria Capitalei să iei taxiul doar cu bon de ordine

Primăria Capitalei are de gând să înăsprească regulamentul privind taximetria din cauza numeroaselor plângeri din partea clienților. Ca să nu-ți mai fie refuzată cursa, va trebui să iei taxiul prin bon de ordine, dar nici tu nu vei putea alege unul anume.

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, a precizat în cadrul conferinței de presă de miercuri, 29 august, că taxiurile vor fi obligate să staționeze doar în locurile special amenajate în fața unor instituții sau în locații unde prezența lor este necesară.

În plus, ca să nu mai existe problema refuzului cursei de către șofer, clienții vor lua un taxi doar cu bon de ordine, iar taximetristul trebuie să te ducă unde dorești, la prețul corect.

„Ca în orice ţară civilizată, orice potenţial călător îşi ia un bon şi se înscrie la un automat şi ia primul taxi. Taxiurile vor fi înşiruite în faţa instituţiei, că este Gara de Nord, că este Centrul Vechi sau aeroport. Nu vor putea intra în aceste zone decât taximetre nepoluante, taximetre bine întreţiunte şi îngrijite, taximetrişti civilizaţi, care sunt şi îmbrăcaţi civilizat, dar au şi un limbaj adecvat, cu maşinile în care să nu fie tot felul de mirosuri şi muzică neadecvată şi aşa mai departe”, a declarat Firea, potrivit news.ro.

Primarul Capitalei credea că măsurile luate la începutul anului îi vor determina pe taximetriști să respecte de bunăvoie regulamentul, măcar de teama sancțiunilor. Surpriză sau nu, responsabilitatea nu e ceva ce întâlnești la tot pasul prin București.

În cadrul unor verificări în zona Centrului Vechi, polițiștii au dat taximetriștilor amenzi în valoare totală de 14.900 de lei.
La începutul acestui an, a fost adoptat un nou regulament privind transportul de persoane în regim de taxi. Șoferii sunt obligați să aibă montat un sistem de plată cu cardul în toate maşinile şi sunt sancționați cu amendă de până la 500 de lei dacă refuză cursele.

Regulamentul mai instituie obligativitatea existenţei dispeceratelor la care clientul să poată apela telefonic sau prin alte mijloace şi care să poată transmite taximetriştilor comenzile prin staţie de emisie – recepţie. Maşinile trebuie dotate cu aparate de taxat fiscalizate.

De asemenea, șoferii de taxi nu au voie să refuze transportul persoanelor cu dizabilități, precum și a dispozitivului de mers, n-au voie să staționeze pe poziția “liber” decât în zonele special amenajate și semnalizate, n-au voie să staționeze în stațiile RATB, să fumeze când au client, să folosească telefonul sau orice alt dispozitiv mobil în timpul deplasării și trebuie să adapteze muzica în funcție de preferințele clientului.