Bucureștiul condus de Firea, depășit din nou de Cluj cu prima stradă smart

Bucureștiul condus de Firea, depășit din nou de Cluj cu prima stradă smart

Autoritățile locale din Cluj vin cu un proiect pilot care să aducă prima stradă smart din România. Acesta urmărește modelul orașelor europene și aduce dotări high tech la care Bucureștiul încă visează.

Potrivit autorităților locale, cartierul Mărăști din Cluj este cel care va beneficia de această transformare. Coordonatorul proiectului, Ovidiu Câmpean, spune că una dintre inovațiile propuse sunt băncile cu încărcare electrică pentru mobile.

De asemenea, vor fi instalați stâlpi de iluminat cu o tehnologie LED de ultimă generație care vor avea incorporate sisteme pentru Wi-Fi. În acest mod, cetățenii vor beneficia și de internet în spațiul public. Totodată, proiectul propune și dotări ce privesc stații de încărcare electrice pentru biciclete și trotinete.

Pe lângă dotările high tech, cetățenii din Cluj se vor putea bucura și de un spațiu verde extins, deoarece vor fi plantați 50 de arbori. În ceea ce privește spațiul destinat mașinilor, acesta va scădea de trei ori după implementarea proiectului.

Acesta nu este singura inițiativă de digitalizare pe care autoritățile din Cluj o prezintă. În ultima perioadă, oficialii sunt tot mai interesați de capacitățile tehnologiei de a transforma orașul.

Un alt proiect similar este cel al trecerilor suprailuminate. Pentru a crește siguranța cetățenilor pe trecerile de pietoni, 20 dintre acestea vor fi dotate cu stâlpi cu tehnologie LED. Nivelul iluminatului va fi auto-reglat, în funcție de persoanele care vor trece prin zonele respective.

LED-urile vor funcționa la putere maximă doar atunci când senzorii vor detecta pietoni. Valorarea proiectului se ridică la 600.000 de lei.

Poate cel mai popular proiect al primăriei Cluj-Napoca ce utilizează tehnologia a venit în luna martie. Este vorba de „robotul” Antonia care va lucra gratis pentru a reduce cozile interminabile de la ghișee. Principala sarcină a acestuia va fi redirecționarea cererilor online depuse de cetățeni.

Citește și:
Sursa: Digi24
Etichete: