12 oct. 2018 | 14:33

UE interzice plasticele de unică folosință: despre ce produse e vorba

ACTUALITATE
UE interzice plasticele de unică folosință: despre ce produse e vorba

Uniunea Europeană ia o măsură strictă în legătură cu produsele de plastic de unică folosință. Anunțul a fost făcut pe site-ul Parlamentului European.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană va interzice din 2021 anumite produse de plastic de unică folosință. În prezent, produsele de plastic de unică folosință reprezintă 70% din deșeurile marine care amenință continuu viața animalelor. Din fericire, Uniunea Europeană va interzice din 2021 mai multe produse precum bețigașele de urechi, farfuriile, tacâmurile de plastic, paiele și pungile de unică folosință.

Decizia a fost luată recent în Comisia pentru mediu și sănătate publică, care a precizat că anumite produse de plastic vor avea un termen de utilizare mai mare, până în 2025. Aici intră cutiile de burgeri, fructe, legume, deserturi sau înghețată.

Statele membre ale Uniunii vor elabora planuri pentru a încuraja utilizarea produselor folosite pentru utilizări multiple, dar și pentru reutilizare și reciclare. Alte materiale plastice, cum ar fi sticlele, vor trebui colectate separat și reciclate la o rată de 90% până în 2025.

De asemenea, în comisie s-a decis că măsurile trebuie să includă și reducerea deșeurilor provenite din produsele de tutun. Astfel, poluarea cu astfel de deșeuri va trebui redusă cu până la 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030. De asemenea, datele oferite de Parlamentul European precizează că un chiștoc de țigară poate polua între 500 și 1.000 de litri de apă, iar atunci când este aruncat în natură are nevoie, în unele cazuri, de 12 ani pentru a se dezintegra.

În plus, măsurile fac referire și la plasele de pescuit, care sunt o mare problemă pentru animalele marine și reprezintă 27% din deșeurile găsite pe plajele din Europa. Decizia arată că, până în 2025, cel puțin 50% din plasele de pescuit abandonate ar trebui colectate, iar cel puțin 15% din ele ar trebui reciclate.