Țara în care un pui a ajuns să coste un munte de bani

Țara în care un pui a ajuns să coste un munte de bani

Hiperinflația este unul dintre cele mai mari pericole economice pentru un stat, iar de-a lungul timpului, mai multe țări s-au confruntat cu ea. Proasta gestiune a economiei conduce la un moment dat la un eșec fără cale de ieșire.

Hiperinflația din Venezuela a aruncat țara într-o situație de criză din care mai sunt puțin căi de ieșire. Până le găsesc politicienii, 7% din populație a emigrat, dar cetățenii rămași se chinuie să adune sume fantastice de bani ca să cumpere chiar și alimente de bază.

Într-un plan conceput pentru a aborda hiperinflația, președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat în luna august că intenționează să ridice salariul minim pe economie și să creeze o singură rată a cursului de schimb, dar acest lucru a contribuit la apariția unei crize financiare și s-a devalorizat moneda națională cu 96%.

Statul nu s-a mai confruntat niciodată cu o asemenea criză economică, socială și politică. Hiperinflația din Venezuela face necesare grămezi de bani (la propriu) pentru a cumpăra chiar și produse de bază. Rafturile magazinelor sunt goale, dar chiar dacă s-ar găsi din belșug, tot ar fi extrem de greu să ți le permiți. Iată o scurtă comparație care-ți arată de câți bani ai avea nevoie să cumperi alimente obișnuite dacă ai trăi în Venezuela:

  • 1 kilogram de roșii costă 5 milioane de bolivari (moneda națională), echivalentul a 76 de cenți;
  • 1 pui de 2,4 kilograme costă 14,6 milioane de bolivari (2,22 cenți);
  • 1 kilogram de morcovi te-ar costa 3 milioane de bolivari (46 de cenți);
  • o singură rolă de hârtie igienică te poate costa până la 2,6 milioane de bolivari (40 de cenți), aproape cât kilogramul de morcovi;
  • un pachet de 1 kilogram de orez costă 2,5 milioane de bolivari (38 de cenți);
  • un pachet de scutece pentru copii te costă 8 milioane de bolivari (1,22 cenți);
  • pe 1 kilogram de făină de porumb trebuie să dai 2,5 milioane de bolivari (38 de cenți);

Președintele Nicolas Maduro susține că situația precară în care a ajuns țara este cauzată de afaceriștii occidentali care au lansat un adevărat război economic împotriva Venezuelei. Bogații străini care au afaceri aici au majorat prețurile pentru a exercita presiuni asupra guvernului socialist ca să demisioneze.

O situație aproape similară s-a mai întâlnit în Chile, în timpul președintelui Salvador Allende, înainte de lovitura de stat orchestrată de americani în 1973.

Citește și: