Nu are bani de salarii, dar statul român a finanțat concedii de milioane de euro

Nu are bani de salarii, dar statul român a finanțat concedii de milioane de euro

În timp ce guvernul așteaptă cu nerăbdare rectificarea bugetară pentru plata salariilor la bugetari, merită făcută o retrospectivă cu sumele astronomice plătite pentru concedii de către statul român. 

Niciodată nu au fost mai generoase autoritățile române cu finanțarea de concedii și excursii decât în 2018. Un număr record de studenți, pensionare și bugetari cu tradiție au vizitat țări străine și s-au relaxat la plajă pe banii statului. Ar fi fost ideal ca, înainte de implementarea unor astfel de proiecte, să se ia în calcul cheltuielile salariale cu bugetarii pe ultimul trimestru al acestui an, dar, pentru că trăim în România, nu a fost cazul. Când se termină banii la nivel guvernamental, te rogi să se aprobe o rectificare bugetară.

Cei de la Recorder.ro au tras linie și au ajuns la concluzia că sute de mii de români au mers în această vară în sejururi gratuite. În ordinea priorităților, cei mai avantajați au fost angajații din sistemul de stat. În mod surprinzător, pe locul doi în top s-au aflat studenții, iar pensionarii au încheiat clasamentul din ultimul loc pe podium. Conform estimărilor, suma totală cheltuită în primele șase luni al anului pe aceste inițiative generoase a fost de aproximativ 260 de milioane de euro.

Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), in perioada ianuarie-iunie 2018 s-au acordat vouchere de vacanta in valoare de peste 147 de milioane de euro. Dintre acestea, circa 85% au mers catre bugetari, ceea ce inseamna 125 de milioane de euro. Această statistică nu ia însă în calcul angajații din MAI și MApN care au alte mecanism de recompensare. Ei își pot deconta cheltuieli aferente concediilor în limita a 1450 de lei. Împreună, cele două instituții au sărit până la 63 de milioane de euro.

Dacă e să fim răutăcioși, mulți bugetari s-au relaxat în cadrul unor concedii mascate sub formă de teambuilding-uri, training-uri sau alte cursuri de formare profesională în deplasare. Acelea au avut o valoare totală de 2,7 milioane de euro. Taberele gratuite pentru studenți din această vară au avut în spate un buget de 430.000 de euro. La banii dați de executiv pensionarilor se adaugă și excursiile plătite de către autoritățile locale.  De exemplu, Primăria Municipiului București a alocat 430.000 de euro pentru a trimite 1.000 de pensionari în excursii gratuite în Grecia și 1,7 milioane de euro pentru a trimite 6.000 de tineri pe litoralul Mării Negre.

Revenind însă la rectificarea bugetară de mai sus, Presedintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a suspendat ședinta Consiliului Suprem de Apărare a Tarii (CSAT) fără a emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară și a cerut Guvernului să vină cu un nou proiect. Este pentru prima dată în România când se întâmplă asta.