Cum a fost ras de pe fața pământului un teritoriu al SUA

Cum a fost ras de pe fața pământului un teritoriu al SUA

O parte infimă din teritoriul Statelor Unite a fost ras de pe fața pământului în urma unui uragan. Este vorba despre o insulă care, din fericire, nu era populată de oameni, dar era locuită ocazional de unele specii de animale marine.

Pericolul de a fi acoperiți de apă este, de regulă, o problemă a atolilor, dar, de această dată, vorbim de o insulă din arhipelagul hawaiian care a fost acoperită de Pacific după ce zona a fost lovită de uraganul de categorie 5 Walaka.

East Island avea o suprafața de 4,5 hectare și se afla la 890 de kilometri distanță de Honolulu, capitala statului Hawaii. Insula avea, într-adevăr, o altitudine mică, dar specialiștii se așteptau să fie înghițită de ape abia odată cu creșterea treptată a nivelului oceanului planetar. Catastrofa s-a produs însă mai devreme decât s-ar fi crezut.

East Island nu este locuită de oameni, dar aici era un habitat important al unei specii rare de focă – foca-călugăr – precum și a țestoaselor marine care veneau pe uscat să depună ouă. De acum, animalele vor fi nevoite să-și mute teritoriul.

Azi, suntem oarecum șocați când unele porțiuni de uscat ajung să fie înghițite de ape, dar nu e chiar un fenomen neobișnuit. Natura a fost mereu într-o continuă schimbare, iar omul reușește cumva să grăbească acest proces care începe să fie în detrimentul nostru.

Specialiștii au ajuns la concluzia, în urma cercetărilor, că schimbările climatice sunt responsabile de formarea unor furtuni atât de violente în tot mai multe colțuri ale lumii. Omul este din nou unul dintre factorii care accelerează încălzirea globală prin poluarea pe care o produce în mod constant.

Totuși, nu este chiar un lucru șocant că acea insulă a dispărut de pe hartă în urma unor fenomene naturale. Numeroase alte insule au mai dispărut în împrejurări similare fără să știi. Cu cât o insulă are o altitudine și o suprafață mai mici, cu atât e mai predispusă riscului de a fi înghițită de uragane.

În al doilea video din acest articol, poți vedea cum arăta East Island înainte de a fi înghițită de ape.

Sursa: The Guardian