Netflix, criticat de Steven Spielberg: ce îl nemulțumește pe regizor

Netflix, criticat de Steven Spielberg: ce îl nemulțumește pe regizor
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Producțiile Netflix au devenit tot mai populare în ultima perioadă. În 2018, Netflix a câștigat primul Oscar pentru documentarul Icarus, fapt care a stârnit reacții negative din partea colegilor din industrie.

Astfel, mulți regizori cred că filmele Netflix nu își merită notorietatea. Regizorul Steven Spielberg este una dintre aceste persoane.

Pe lângă documentarul Icarus, Netflix a început să câștige premii pentru filme ca „Mudbound”, care a primit o săptămână de difuzare în cinematografele din New York și Los Angeles. Și „13th” regizat de Ava DuVernay a fost nominalizat pentru cele mai bune documentare la Academy Awards, în 2016.

Steven Spielberg a declarat că nu crede că filmele care sunt lăudate de cinematografe pentru o săptămână merită să fie nominalizate la Academy Award. Acesta mai crede că, odată ce ai ales un format de televiziune, ești un „film de TV”. De asemenea, regizorul filmului „Dunkirk”, Christopher Nolan, este de părere că planurile de lansare ale Netflix sunt bizare și lipsite de rațiune. Mai târziu, acesta și-a cerut scuze pentru aceste remarci „nediplomate”.

Această controversă s-a extins, iar lumea a început să se întrebe dacă Netflix merită să aibă filmele nominalizate la festivaluri, având în vedere că premiera filmului „Okja” a fost prezentată la Festivalul de Film de la Cannes din 2017. După ediția de anul trecut, cei de la Cannes au introdus o regulă potrivit căreia filmele care sunt selectate pentru competiție trebuie să fie difuzate și în cinema.

Thierry Fremaux, directorul de la Cannes, a declarat că producțiile celor de la Netflix și Amazon sunt importante și că, la un moment dat, o să ajungă la o mai bună înțelegere. El a adăugat că, pentru a deveni o parte din istorie, un film trebuie să treacă prin cinematografe, cărți, de părerea criticilor, de pasiunea cinefililor etc. Toate acestea sunt părți ale tradiției pe care istoria filmului este bazată, a mai precizat Thierry Fremaux.

Citește și:
Sursa: Variety.com