Cele mai mari găuri negre descoperite vreodată în Univers

Cele mai mari găuri negre descoperite vreodată în Univers

Găurile negre fac agenda astronomilor și astrofizicienilor. Acei monștri care devorează tot în calea lor sunt poate cel mai mare mister al Universului. Până vom ajunge să înțelegem pe deplin găurile negre, facem pași mici, dar promițători, în acest sens.

Un studiu efectuat pe zeci de galaxii, aflate la miliarde de ani lumină de a noastră, a dezvăluit câteva găuri negre care depășesc așteptările noastre cu privire la cât de mult pot crește acești monștri. Descoperirea nu numai că ne ajută să înțelegem mai bine evoluția blocurilor de construcție ale Universului nostru, ci ne adresează și o întrebare interesantă: cum au ajuns aceste găuri negre atât de masive?

„Galaxiile sunt blocuri ale Universului nostru și pentru a înțelege formarea și evoluția lor, trebuie să înțelegem mai întâi aceste găuri negre”, spune fizicianul Julie Hlavacek-Larrondo de la Universitatea Montreal, Canada.

Din păcate, găurile negre nu ne fac treaba deloc ușoară. Una este găsirea unei relații între masa găurii negre și galaxia care o înconjoară. Dar dacă ar exista o modalitate ușoară de a potrivi dimensiunea galaxiei cu gaura neagră din centrul său am scăpa de multe probleme.

Prin urmare, Larrondo a colaborat cu alți cercetători din Canada, Spania și Marea Britanie pentru a studia 72 de galaxii pe o rază de 3,5 miliarde de ani-lumină. Ei au vrut să vadă dacă ar putea găsi o anumită formulă în estimarea masei găurii negre.

Pentru a estima mărimea găurilor negre, ei au analizat spectrul de raze X care a fost „scuipat” de disc și aspirat de puțurile lor de gravitație. Cercetătorii au corelat această cifră cu luminiozitatea generală a galaxiei din jur. Este adevărat că, cu cât galaxia este mai mare, cu atât gaura mare este mai mare. Însă această relație nu este la fel de simplă cum o credeau.

„Am descoperit găuri negre care sunt mult mai mari și mult mai masive decât se anticipase”, spun cercetătorii. În loc să crească în tandem, masele unui număr de găuri negre au depășit cu mult așteptările, crescând mai repede decât alte stele din „cartierul” lor.

De fapt, aproximativ 4o% din ele au cântărit 10 miliarde de ori masa Soarelui sau mai mult. În orice caz, acești monștri sunt imenși.

Cum ajung găurile negre să devină atât de mari

Cercetătorii au propus două ipoteze. Fie au ajuns să fie atât de mari după ce au tras galaxii din jurul lor. Fie lipsește ceva din cunoștințele noastre actuale despre modul în care galaxiile produc găuri negre. Din păcate, pentru moment nu avem cum să aflăm.

Un studiu ar putea elucida puțin din mister. Privind mai mult de 30.000 de galaxii de până la 12,2 miliarde de ani lumină distanță, cercetătorii au descoperit că raportul dintre creșterea unei găuri negre și a unei stele se pruduce pe măsură ce dimensiunea galaxiei din jur a crescut.

Cu alte cuvinte, galaxiile cu mai multe stele par să aibă găuri negre mai grele. Relația dintre formarea stelelor și găurilor negre este, în mod clar, complicată. Un lucru este totuși sigur: Universul nu ar fi același fără aceste găuri negre.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: