Stația spațială a chinezilor s-a prăbușit, în sfârșit, pe Pământ

Stația spațială a chinezilor s-a prăbușit, în sfârșit, pe Pământ

Stația spațială a chinezilor, Tiangong-1, a fost subiectul multor știri în ultima vreme, pe măsură ce aceasta s-a apropiat, încet dar sigur, de sfârșitul călătoriei spațiale.

Stația spațială Tiangong-1 a fost scoasă din funcțiune pe 21 martie 2016, iar la ceva mai mult de doi ani de la acest moment, aceasta a reintrat în atmosfera planetei și a ars, în cea mai mare parte. Despre prăbușirea acesteia s-a vorbit din ce în ce mai mult în ultima lună îndeosebi, când cercetătorii au putut să-și facă o idee ceva mai clară despre când aceasta va cădea pe Pământ. ”Unde” a fost o necunoscută, în cea mai mare parte, deoarece zonele în care aceasta ar fi putut ajunge reprezentau o bună parte din suprafața planetei.

Din fericire pentru toată lumea, Tiangong-1 n-a făcut vreo victimă, deoarece resturile acesteia au ajuns în Oceanul Pacific.

Stația spațială a căzut pe Pământ ieri, pe 1 aprilie, la aproximativ 20:16 EDT (2 aprilie, 03:16 ora României), conform Joint Force Space Component Command – JFSCC.

Aceștia au folosit senzorii și sistemul de analiză orbitală al Space Surveillance Network, pentru a confirma reintrarea în atmosferă a Tiangong-1.

Mai multe bucăți din stația spațială, care avea dimensiunile unui autobuz, au supraviețuit, cu siguranță, arderii din atmosferă. Totuși, nu au fost raportate incidente din cauza acestor resturi. Experții de la Aerospace Corporation spun că ai fi avut o șansă de 1 la un trilion să fii lovit de deșeuri ale stației spațiale.

Stația spațială a ajuns pe orbita planetei pe 29 septembrie 2011. Tiangong-1 este prima parte a programului spațial chinez cu același nume, care are ca scop lansarea în spațiu a unei stații mai mari, în 2023. De-a lungul anilor, China a lansat mai multe nave spațiale care să se lege la stație.

Citește și:
Sursa: space.com