Unde ar putea să cadă stația spațială a chinezilor

Unde ar putea să cadă stația spațială a chinezilor

Stația spațială a chinezilor, Tiangong-1, se va prăbuși pe Pământ în viitorul apropiat, iar cercetătorii au calculat unde ar putea ajunge.

Stația spațială chineză, Tiangong-1, este ”în derivă” încă din septembrie 2016, iar în curând, aceasta își va găsi sfârșitul pe planetă. Experții de la Aerospace Corporation sunt de părere că aceasta ar trebui să se întoarcă pe Pământ pe 3 aprilie. Aceștia au aflat și unde ar trebui să ajungă stația spațială.

Nordul Chinei, centrul Italiei, nordul Spaniei, Orientul Mijlociu, Noua Zeelandă, Tasmania, sudul Africii, America de Sud și câteva state din nordul SUA sunt regiunile care au mai multe șanse să fie ținte ale stației spațiale. Experții vor ști mult mai sigur care va fi zona de impact pe măsură ce ne apropiem de momentul zero.

Din cauza condițiilor variabile din spațiu, e aproape imposibil să fie făcută o predicție corectă cu privire la locul de impact. Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard University, spune că ”o eroare de o oră în ceea ce privește timpul de reintrare în atmosferă corespunde unei erori de 27.000 de kilometri a poziției de reintrare”, iar momentan predicțiile experților au o eroare de două săptămâni.

Oamenii care stau în zonele ce ar putea fi afectate de resturile lui Tiangong-1 n-ar trebui să-și facă neapărat griji că ar putea fi loviți. În istoria zborurilor spațiale, o singură persoană a fost lovită de deșeuri din spațiu și, din fericire, aceasta nu a fost rănită.

Momentan, Tiangong-1 se află la o altitudine de 300 de kilometri, iar în ultima perioadă a început să piardă aproximativ 6 kilometri pe săptămână. În octombrie 2017, aceasta pierdea doar 1,5 kilometri pe săptămână.

Deși majoritatea stației spațiale va arde la reintrarea în atmosferă, experții estimează că între 10 și 40% din întreaga structură va supraviețui și se va prăbuși pe Pământ.

Citește și: