Stația spațială a chinezilor va lovi Pământul în câteva săptămâni

Stația spațială a chinezilor va lovi Pământul în câteva săptămâni

Experții au anunțat că nava spațială a Chinei, care a scăpat de sub control în urmă cu doi ani, va ateriza pe Pământ. Îngrijorător este că aceasta poate conține un material foarte toxic. În plus, nici măcar nu știm sigur unde se va prăbuși.

Stația spațială Tiangong-1 a scăpat de sub control în septembrie 2016. Experții se așteaptă ca stația spațială de 8,5 tone să intre în atmosferă și să se prăbușească pe Pământ undeva între 17 martie și 21 aprilie.

Nu asta ar fi problema care îi îngrijorează pe cercetători. Problema e că ar putea conține hidrazină periculoasă (hidrură de azot foarte toxică și instabilă în stare pură). Deși agențiile din întreaga lume au monitorizat stația spațială de când China a anunțat că a pierdut controlul asupra ei, nu se știe unde va cădea exact.

Există șanse ca Tiangong-1 să lovească atât Europa, Statele Unite sau Australia, cât și Noua Zeelandă. De căzut va cădea pe Pământ, urmează doar să fim anunțați unde și când mai exact. Se crede, totuși, că va cădea undeva între latitudini de 43° Nord și 43° Sud. Dacă este așa, șansele sunt mai mari să cadă în nordul Chinei, Orientul Mijlociu, Italia, nordul Spaniei sau altele.

Aerospace, o organizație de cercetare din Statele Unite care oferă consultanță guvernului și întreprinderilor private în ceea ce privește zborurile spațiale, spune că stația spațială va intra în atmosfera Pământului pe 3 aprilie.

„La fiecare câțiva ani se întâmplă ceva de genul acesta, dar Tiangong-1 este mare și dens, așa că trebuie să fim cu ochii pe el”, a declarat Jonathan McDowell, un astrofizician de la Universitatea Harvard.

În timp ce cea mai mare parte din stație va arde în atmosferă, aproximativ 10-40% ar urma să ajungă pe Pământ ca resturi. Îngrijorător este că unele părți pot conține hidrazină periculoasă.

Site-ul Satflare, care oferă urmărirea 3D online a mai mult de 15.000 de sateliți, a calculat șansele ca stația spațială să intre în atmosferă în următoarele trei luni.

Conform analizei elementelor orbitale adunate în ultimele luni, reintrarea poate să apară în martie (20%), în aprilie (60%) sau în mai 2018 (20%).

Aceste predicții se pot modifica, deoarece vor fi disponibile noi măsurători orbitale. În orice caz, cele mai precise măsurători și preconizări pe care le vor da agențiile vor fi cele dinainte cu o săptămână de impact.

Citește și: