26 mart. 2018 | 11:50

Unde și când va lovi Pământul stația spațială a chinezilor

ACTUALITATE
Unde și când va lovi Pământul stația spațială a chinezilor

Stația spațială chineză, Tiangong-1, este în derivă de luni bune, iar în viitorul foarte apropiat aceasta se va prăbuși înapoi pe Pământ.

În doar câteva zile, stația spațială a chinezilor, Tiangong-1, își va încheia călătoria spațială și se va reîntoarce pe Pământ. Stația, care cântărește aproximativ 8,5 tone, va reintra în atmosfera planetei și va arde, în cea mai mare parte.

Primul prototip de stație spațială a chinezilor are cele mai mari șanse să se prăbușească în ocean. Cea mai timpurie dată estimată pentru reintrarea în atmosfera planetei este joi, 29 martie, iar cea mai târzie este cea de 4 aprilie. Unii sugerează că stația spațială ar ajunge pe pământ chiar de Ziua Păcălelilor, pe 1 aprili.

Având în vedere masivitatea stației spațiale, aceasta va oferi chiar un spectacol luminos când va reintra în atmosfera Pământului. Tocmai atmosfera reprezintă marea problemă în ceea ce privește calculul corect al reintrării stației spațiale.

”Ai fi surprins cât de greu e să prezici căderea stației din cauza atmosferei. Ai aruncat vreodată o piatră pe un lac”, spune Jesse Gossner, inginer de mecanică orbitală, care predă la Advanced Space Operations School.

Stația spațială a fost lansată de chinezi și a ajuns pe orbita planetei pe 29 septembrie 2011. Tiangong-1 este prima parte a programului spațial chinez cu același nume, care are ca scop lansarea în spațiu a unei stații mai mari, în 2023. De-a lungul anilor, China a lansat mai multe nave spațiale care să se lege la stație. Aceasta a fost scoasă din funcțiune pe 21 martie 2016, iar de atunci, se apropie încet dar sigur de planetă.

Aerospace Corporation a estimat că reintrarea va avea loc între latitudinile de 43 de grade nord și 43 de grade sud. Cea mai mare parte a stației va arde la reintrarea în atmosferă, dar unele bucăți vor ajunge și pe Pământ.