Unde poți dormi mai mult și mai bine în funcție de loc

Unde poți dormi mai mult și mai bine în funcție de loc

Dacă dormi în subteran, ai șansa de a avea un somn mai îndelungat și mai odihnitor. Studiile arată că locurile izolate produc schimbări în organismul uman, dar te poate și afecta la nivel psihic.

Știu, sună bizar. Cine ar vrea să doarmă într-un beci sau într-o peșteră când și așa se poate întâmpla să ai probleme cu somnul? Dar un lucru este cert: atunci când corpul tău nu mai este expus la lumina soarelui și ești izolat de restul lumii, ciclurile tale de somn suferă modificări.

Concluzia a fost extrasă în urma mai multor experimente sau situații. În anii ’60, exploratorii Josie Laures și Antoine Senni au locuit timp de câteva săptămâni într-o peșteră, în spații diferite, izolați unul de celălalt. În mod paradoxal, amândoi au avut impresia că a trecut mult mai puțin timp decât în realitate.

Fiind izolați și neavând prea multe obiecte prin care să-și găsească o preocupare, au avut tendința să doarmă mult mai mult, nu constant, dar, în total, somnul s-a întins pe un interval de 30 de ore. Iar când se trezeau, aveau impresia că n-au tras decât un pui de somn.

Exploratorii au fost monitorizați de la suprafață de alți cercetători, care le-au studiat semnele vitale și modul în care sănătatea avea de suferit. Se pare că natura noastră, de specie diurnă, ne face să fim sensibili la lumina soarelui. Când nu mai suntem expuși la acesta, corpul nu mai poate să fie conștient de trecerea orelor și, implicit, a zilelor. Nici măcar ora de culcare nu mai ști când e, așa că organismul tău, pentru a se proteja, intră preventiv în stare de somnolență. Problema e că uneori, acest mecanism poate să te și afecteze (iremediabil) pe plan psihic.

Exploratoarea Josie a observat că izolarea de colegul său a fost cea mai plictisitoare. Chiar dacă și-ar fi găsit o preocupare, lipsa altei persoane a afectat-o în sensul că n-a mai găsit nimic interesant de făcut, decât să doarmă.

Un astfel de studiu ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine cum reacționează organismul uman atunci când e trimis în spațiu. Sigur, o navetă spațială nu e totuna cu o peșteră, dar reacțiile sunt similare. E și mai important să fie studiat psihicul uman în astfel de condiții, în măsura în care NASA are de gând să trimită pentru prima dată echipaj uman pe Marte.