28 mart. 2018 | 16:40

Corpul uman mai are un „organ” de care nu știai și e mai mare decât pielea

ACTUALITATE
Corpul uman mai are un „organ” de care nu știai și e mai mare decât pielea

Câțiva cercetători au detaliat structura și distribuția spațiilor din corpul uman. E ceva care ar reprezenta un organ uman nou, iar acest „organ” ar putea fi cel mai mare din corpul tău. Chiar și așa, nu toți experții sunt convinși de asta.

Această parte a corpului este cunoscut sub numele de interstițiu – spații umplute cu lichid în interiorul și între țesuturile din întregul corp – potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Reports.

Oamenii de știință știu despre țesutul interstițial și lichidul interstițial, dar acest studiu oferă perspective noi asupra unei trăsături anatomice umane care nu a fost recunoscută anterior. Aceste cercetări aduce ideea de a numi interstițiul drept „organ”.

Inițial, se credea că este un țesut interesant, dar acesta respectă multe dintre perspectivele după care oamenii definesc organele. Astfel, acest „organ” se bazează pe câteva mari doi idei: că are o structură unitară sau că este un țesut cu structură unitară sau este un țesut cu o funcție unitară.

Structura este identică oriunde te-ai uita la ea. Astea sunt funcțiile pe care oamenii de știință încep să le elucideze. În plus, se crede că este mai mare decât pielea.

Pielea, care reprezintă aproximativ 16% din masa corporală, este considerată a fi cel mai mare organ. În ceea ce privește interstițiul, estimarea este de 20% din volumul corpului. La un adult tânăr, este echivalentul a zece litri.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit un microscop puternic cu o tehnică numită endomicroscopie laser confocal. Ei au examinat și analizat probe de țesuturi vii sănătoase din conductele biliare umane. Probele au fost prelevate de la 13 pacienți supuși intervențiilor chirurgicale pancreatice.

Probele au fost infuzate cu un lichid fluorescent, care a permis cercetătorilor să vadă fiecare detaliu. Așa au scris în studiu că au observat spații în care se acumulează lichid. Normal, atunci când când astfel de probe de țesut sunt examinate sub microscop, țesuturile sunt deshidratate și arată ca niște straturi dense.

Desigur, sunt necesare mai multe cercetări ca să înțelegem mai bine adevărata funcție a interstițiului, cum influențează alte părți ale corpului și dezacordurile asupra noului său statut de organ.