01 oct. 2018 | 18:27

Solul marțian pe care îl poți cumpăra ca să vezi cum e pe Marte

ACTUALITATE
Solul marțian pe care îl poți cumpăra ca să vezi cum e pe Marte

Oamenii de știință nu se așteaptă să pună mâna prea curând pe solul marțian, așa că au început să-și construiască propriile provizii.

Cercetătorii de la Universitatea Centrală de astrofizică din Florida sunt cei care nu au mai avut răbdare să aștepte momentul în care astronauții vor ajunge pe Marte. Astfel, ei și-au creat propriul sol roșu, denumit „simulant”. Solul a fost conceput pentru a le oferi cercetătorilor o aproximare utilă a solului real de pe Planeta Roșie.

Acesta ar putea fi deosebit de relevant pentru testarea creșterii culturilor sau a modului în care echipamentul de explorare s-ar comporta pe suprafața planetei. Poate cel mai interesant aspect este că solul creat de cercetători este pus la vânzare. La 20 de dolari pe kilogram, Centrul Spatial Kennedy al NASA se ocupă de vânzarea materialului și, potrivit universității, ar fi plasat deja o astfel de comandă.

„Simulantul este util pentru cercetare, pe măsură ce căutăm modalități de a ajunge pe Marte„, a declarat Dan Britt, cercetător în cadrul Grupului de Științe Planetare al Universității din Florida. Tot el a spus că dacă vom merge pe Marte, vom avea nevoie de hrană, apă și alte lucruri esențiale. Pe măsură ce cercetătorii dezvoltă soluții, au nevoie de o modalitate prin care să le testeze.

Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în jurnalul „Icarus”. Solul marțian artificial este modelat după terenul vulcanic bogat în fier, care acoperă Planeta Roșie. Ca orice alt sol din lume, cel marțian vine în diferite forme – argilă, nisip etc – iar laboratorul intenționează să folosească modelele standard pentru a produce mai multe tipuri de sol, astfel încât cei care se pregătesc pentru explorarea spațială să poată executa experimente fiabile.

Și solul marțian nu este singurul vândut de aceștia. Laboratorul mai pune la dispoziție praf lunar și praf de asteroizi.