Ce promite cel mai nou sistem de locuințe de pe Marte

Ce promite cel mai nou sistem de locuințe de pe Marte

Visul stabilirii unei colonii umane pe Marte a apărut de câteva decenii și mai are nevoie de încă câteva pentru a fi pus în practică.

Cu toate acestea, provocarea tehnică imensă nu îi împiedică pe oamenii de știință să schițeze strategii care ar putea asigura locuirea pe termen lung. Cea mai recentă dintre acestea vine din partea Universității elvețiene École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL).

Conceptul lor se concentrează pe construirea unui structuri de tip iglu, la polul nordic al planetei. Cercetarea condusă de studenta Anne-Marlene Rüede descrie cum ar putea fi recoltată gheața și praful de la polii planetei, pentru a furniza apă, combustibil și materiale pentru viitoarea bază.

„Polii pot ridica mai multe provocări la început, dar sunt cea mai bună locație pe termen lung, deoarece conțin resurse naturale pe care le-am putea folosi”, a declarat Rüede.

Structurile modulare sunt alcătuite din nucleu, capsule și o cupolă, care vor fi construite în avans de roboți, cu materiale găsite la fața locului. Cupola sigilată sub presiune ar fi acoperită de o cochilie de gheață de trei metri grosime, care ar proteja împotriva radiațiilor și meteoriților.

Odată ce sistemul ar fi gata, echipa ar vrea să trimită un echipaj uman de șase persoane, care să petreacă nouă luni pe Marte. Aceștia ar trebui să meargă în timpul verii marțiene, atunci când soarele este destul de puternic pentru a produce energie solară. În acest timp, oamenii ar trebui să dezvolte habitatul artificial, cu ajutorul unor provizii trimise de pe Pământ.

La fel ca designul celor de la Lockheed Martin sau SpaceX, habitatul EPFL își propune să anticipeze cele mai bune proceduri, pentru a stabili o colonie durabilă pe Marte. Rămâne de văzut dacă aceste concepte vor ajunge să fie testate pe Planeta Roșie.

Citește și:
Sursa: Motherboard