24 aug. 2018 | 19:55

Trucurile prin care protejezi cartela SIM ca să nu rămâi fără bani și conturi

ACTUALITATE
Trucurile prin care protejezi cartela SIM ca să nu rămâi fără bani și conturi

Cei care vor să aibă acces la conturile tale online au de acum o nouă metodă pe care o pot folosi și la care ar trebui să fii atent, pentru că implică tocmai cartela SIM din telefon.

Cea mai nouă metodă de furt nu e tocmai nouă, dar abia acum începe să fie readusă în actualitate. Este vorba despre „SIM swap”, o procedură prin care cineva îți convinge operatorul să mute numărul tău de telefon pe o nouă cartelă SIM.

Cea mai mare dificultate în această metodă de furt este găsirea unui om din interiorul unei companii, dornic să colaboreze cu atacatorii. Niciun angajat nu ar schimba SIM-ul cuiva doar pe ochi frumoși, așa că e nevoie de cineva din interior care să facă asta la comandă.

Atacatorii nu-ți vor fura numărul de telefon ca să facă farse, ci ca să-ți fure o bună parte din identitatea online. Probabil că folosești numărul de telefon pentru autentificare în doi pași, iar lipsa accesului la număr te poate lăsa foarte rapid și fără toate conturile pe care ai activat această metodă de securitate.

Folosirea unui cod PIN poate fi o variantă pentru a preveni astfel de atacuri, însă și mai bine ar fi să te bazezi pe alte sisteme de autentificare în doi pași. Cel cu SMS este bun până pierzi accesul la cartelă, ca în cazurile de SIM swap. O variantă ar fi să folosești aplicații de autentificare, dar și în cazul acesta rămâi legat de dispozitivul fizic, chiar dacă scoți cartela din ecuație.

Problema cea mai mare în această situație este că operatorii s-au transformat în vânzători de documente de identitate. Asta deși numerele de telefon n-au fost create pentru a deveni un sprijin în confirmarea identității tale pe internet sau în altă parte.