Scandalul de corupție cu Samsung a dus la prima condamnare majoră

Park Geun-hye, fosta președintă a Coreei de Sud, a fost condamnată la 24 de ani de închisoare pentru că a fost implicată într-un scandal de corpuție din care fac parte și companii ca Samsung și Lotte.

Park, în vârstă de 66 de ani, a fost destituită din funcția de președintă a Coreei de Sud anul trecut, din cauza implicării ei într-un uriaș scandal de corupție. În martie 2017 a fost arestată, iar de atunci se judecă cu tribunalul din Seul, capitala Coreei de Sud.

Park a fost găsită vinovată în 18 capete de acuzare, în care se numără corupție, abuz de putere, dare de mită, dezvăluirea unor secrete de stat și coerciție. De asemenea, este obligată să plătească statului o amendă de 18 miliarde de woni (circa 14.000 de euro).

Procurorii au căutat inițial să obțină sentința maximă pentru Park, de 30 de ani de închisoare și plata unei amenzi de 118,5 miliarde de woni, echivalentul a peste 90 de milioane de euro. Procurorii au identificat o întreagă rețea de corupție formată din lideri politici și conglomerate de afaceri de origine sud-coreeană, inclusiv Samsung.

Park nu s-a prezentat nici măcar în fața Curții vineri, 5 aprilie, pentru a fi judecată. Și-a motivat absența prin acuzarea unor stări de rău, dar ea a încercat boicotarea procesului încă din octombrie anul trecut. Se pare că Park a complotat cu Choi Soon-sil, o veche prietenă, care a avut o puternică influență asupra ei, inclusiv în domeniul politic.

Aceasta din urmă ar fi convins-o să primească zeci de miliarde de woni de la companii importante precum Samsung și retailerul Lotte. Banii erau apoi trecuți în contul familiei lui Choi pentru a finanța diverse fundații nonprofit pe care le deținea clanul ei.

Choi a fost comparată cu Rasputin, celebrul preot rus, un personaj istoric controversat, considerat de mulți un impostor, dar care avea o influență nefastă asupra familiei țarului. Multe dintre deciziile criminale luate de familia conducătoare de la începutul secolului al XX-lea au fost puse pe seama lui Rasputin. Chiar și asasinarea lui a fost dificilă, ceea ce a dus la construirea unei adevărate legende în jurul numelui său.

Choi Soon-sil pare să fi avut o influență similară asupra fostei președinte din Coreea de Sud. Park a negat toate acuzațiile aduse, dar și-a cerut iertare pentru că s-a lăsat manipulată. Choi a fost și ea condamnată la 20 de ani de închisoare în luna februarie pentru că s-a folosit de propria poziție deținută ilegal pentru a obține favoruri din partea directorilor executivi ai Samsung și Lotte.

Lee Jae-yong, șeful Samsung, a fost condamnat și el anul trecut la cinci ani de închisoare pentru dare de mită și delapidare. A fost un prim semnal de alarmă pentru autorități de a fi mai atente la felul în care funcționează anumite companii sud-coreene, conduse de câteva familii de mai bine de 60 de ani, care au câștigat putere și prestigiu după Războiul Coreean. În prezent, sunt considerate principalele vinovate pentru stagnarea evoluției economice a țării.

În ciuda scandalului în care a fost implicată, Park se bucură în continuare de sprijin din partea electoratului, mai ales din partea vârstnicilor. Tatăl ei a condus țara timp de 18 ani, din 1961 și a scos Coreea de Sud din sărăcie, după ce se afla în pragul colapsului după războiul cu nord-coreenii.

Sursa: The Guardian