McLaren vrea să reinventeze roata și a găsit inspirația în rădăcinile copacilor

McLaren vrea să reinventeze roata și a găsit inspirația în rădăcinile copacilor

Cu toate că automobilele au evoluat enorm de mult în ultimii ani, un lucru a rămas aproape neschimbat: roata. Avem mașini care se conduc singure, mașini electrice, dar toate merg cu ajutorul unor roți care arată, mai mult sau mai puțin cu cele de acum câteva zeci de ani. McLaren vrea să schimbe acest lucru. 

Compania vrea să producă roți foarte ușoare, dar foarte rezistente, inspirate de rădăcinile copacilor, potrivit directorului de design al McLaren, Frank Stephenson.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ceremonii de deschidere a unui magazin din Melbourne, Australia. Acolo, Stephenson a declarat că roata viitorului ar putea o formă neregulată și spițe de diverse forme și dimensiuni, la fel cum au și copacii rădăcinile.

Schimbarea nu va fi doar una estetică. Roțile imaginate de McLaren nu numai că vor arăta foarte diferit decât cele pe care le vedem la automobilele din prezent, dar vor fi și mai eficiente în disiparea șocurilor.

Practic, acele spițe ușoare, curbate și elastice vor putea absorbi mai bine energia provocată de impactul roții cu un obstacol sau o denivelare. Roțile actuale nu sunt foarte bune la acest lucru, toată energia fiind trimisă către centrul lor. Cu noile spițe, șocul s-ar disipa înainte să ajungă către centru.

Și, dacă șocul este absorbit mai ușor, producătorii nu vor mai trebui să folosească roți grele și mari, ci vor obține o rezistență cel puțin la fel de mare cu o roată considerabil mai ușoară.

Rămâne de văzut dacă Stephenson va putea să-și pună planul în aplicare. Dacă va reuși, ne putem aștepta la niște bolide cu roți foarte ciudate de la McLaren.

Citește și: