Drona imensă care a stabilit un record mondial de autonomie

Drona imensă care a stabilit un record mondial de autonomie
13:00 10.08.2018

O dronă de la Airbus care funcționează cu ajutorul energiei solare a reușit să stabilească un nou record mondial care stârnește invidia competitorilor.

Zephyr S a reușit să zboare la o altitudine de 23 de km, timp de 25 de zile, 23 de ore și șapte minute, ceea ce transformă performanța în cel mai lung zbor continuu din atmosfera Pământului.

Drona a aterizat în siguranță pe opt august, după ce a petrecut aproximativ trei săptămâni în aer. Potrivit Bloomberg, recordul este cu două treimi mai mare decât cel anterior. Acesta a fost înregistrat în 2015 de un prototip Zephyr care a reușit să zboare 14 zile fără oprire.

Trebuie menționat că acesta a fost primul zbor de testare a The Zephyr S, care a decolat pe data de 11 iulie și a rămas în aer de atunci. Drona depășise recordul încă de pe 25 iulie, dar Airbus a trebuit să aștepte ca aceasta să aterizeze, înainte să poată transmite oficial reușita.

Bloomberg notează că Zephyr S este capabilă să opereze la o altitudine mai mare decât cea a sistemelor meteorologice ale Pământului. Anterior, aceste altitudini puteau fi atinse doar de avionul supersonic Concorde, avionului de spionaj U2 și Mach 3 SR-71 Blackbird de la Lockheed Martin.

Zephyr S a reușit să obțină noul record și datorită design-ului său foarte ușor: drona are o anvergură de 25 metri și cântărește mai puțin de 74 de kg. Airbus a declarat că plănuiește să facă teste suplimentare în Vestul Australiei.

Zephyr S se află în curs de dezvoltare de mai bine de un an și va fi folosit de forțele militare britanice pentru a monitoriza obiectivele de pe teren de oriunde din lume. Pe lângă această sarcină, drona va fi utilizată și pentru supravegherea maritimă și detectarea incendiilor forestiere.