O dronă a dezvăluit indicii importante despre un monument antic

O dronă a dezvăluit indicii importante despre un monument antic
Sursa foto: NPR

Anthony Murphy, autor și fotograf, a trimis o dronă deasupra Brú na Bóinne, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, aflat la aproximativ 48 de km de Dublin.

Acesta a bănuit că seceta recentă ar putea dezvălui prezența unui „henge” – monument istoric circular făcut de oameni cu mii de ani în urmă, care se crede că ar fi servit ca loc de adunare.

Totuși, ceea ce a văzut în imagini l-a șocat pe acesta și pe prietenul său: o serie de decolorări prezente în terenurile agricole, cauzate de diferențele din sol, care se întindeau într-un model perfect circular de aproximativ 150 de metri.

Anthony Murphy a spus că a trimis drona deasupra acestui teren de nenumărate ori, dar nu a văzut niciodată nici măcar un indiciu legat de monumentul care acum se vedea foarte clar.

„Știam că acest monument nu a mai fost văzut până acum și cred că amândoi am realizat că era ceva foarte special”, a declarat fotograful.

Au trecut mai mult de 40 de zile de când Dublin-ul a avut parte de ploi semnificative, iar lipsa apei i-a permis soarelui să ardă fără încetare terenul.

Michael MacDonagh șef arheolog al Serviciului Național al Monumentelor din Irlanda a spus că aceasta este o descoperire de care poți avea parte doar o dată în viață și care ar putea aduce informații noi despre peisajul arheologic.

El spune că modelul de 150 de metri lățime ar fi putut să strângă în interiorul lui câteva mii de oameni. Specialiștii au estimat că monumentul ar putea fi vechi de 5.000 de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: