RATB devine societate pe acțiuni și ar trebui să fie o veste bună

RATB devine societate pe acțiuni și ar trebui să fie o veste bună

RATB va fi transformată în societate pe acțiuni și ar trebui să fie o veste bună, dacă încă mai crezi că transportul public din București se va îmbunătăți.

Regia Autonomă de Transport București va fi transformată oficial în societate pe acțiuni, adică denumirea RATB se va schimba și va face parte din rândul acelor societăți comerciale de tip SA.

Actul constitutiv ar trebui să fie semnat curând, în urma unui proiect de hotărâre care a fost discutat în cadrul ședinței din 30 august a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Ideea de a transforma RATB în societate pe acțiuni e venit încă din luna februarie a acestui an, dar abia acum a venit o decizie oficială. Astfel, RATB se va numi Societatea de Transport București SA, iar acționarii vor fi Primăria Capitalei, prin Consiliul General, și Primăria Ilfov, prin Consiliul Județean.

Pe hârtie, RATB va fi reînființată, o va lua din nou de la „zero” (metaforic) și va avea un capital social de peste 129 de milioane de lei, iar angajații regiei vor fi preluați și reîncadrați pe aceleași funcții.

Cu toate că RATB are nevoie disperată de reorganizare și de modernizare de peste un deceniu, abia prin 2016 s-a pus această problemă în mod oficial, tot în cadrul CGMB, când a fost aprobat un studiu de oportunitate.

La acea vreme, municipalitatea promitea că RATB va fi transformată în societate comercială până la începutul acestui an. Prin aprilie 2017, viceprimarul Aurelian Bădulescu promitea că proiectul se va concretiza în jurul lunii august. Este deja început de septembrie.

Rămâne de văzut dacă în următorii ani, această „cosmetizare” de suprafață va avea vreo influența benefică asupra transportului public din București. Primarul General, Gabriela Firea, promite de vreo doi ani că RATB se va îmbunătăți simțitor în timpul mandatului său. Dacă vedeți vreo schimbare concretă, sunteți liberi să o publicați, eu încă mă chinui să o găsesc. Vom avea, totuși, câteva autobuze noi, dar mai avem de așteptat și pentru acelea.

Citește și:
Sursa: news.ro