Primăria București a anunțat cine va oferi autobuze noi pentru RATB

Primăria București a anunțat cine va oferi autobuze noi pentru RATB

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a anunțat recent cine a câștigat licitația pentru modernizarea parcului auto RATB.

RATB e unul dintre acele răuri necesare cu care ai de-a face în viață. Autobuzele nu vin niciodată la timp, iar atunci când vin, numai bine nu e. Majoritatea nu au aer condiționat, nu poți să deschizi geamul că se face curent și toate cele. Dacă despre lucruri elementare e greu să vorbim, deja fabulăm dacă vrem să avem autobuze cu program fix, cu care să mergi de drag, fără să te ții de nas și de buzunar.

O treime din parcul auto al RATB se află în depouri și acolo va rămâne, pentru că nu sunt piese de schimb pentru autobuze, pentru troleibuze și pentru tramvaie, iar șoferii și vatmanii nu-și permit să le aducă de acasă pentru a face reparațiile. În loc să fie reparate vehiculele deja existente, avem acum de-a face cu o licitație pentru cumpărarea de autovehicule noi.

Astfel, Gabriela Firea a anunțat într-o conferință de presă că a fost stabilit câștigătorul licitației pentru cumpărarea a 400 de noi autobuze. Câștigătorul este reprezentat de asocierea OTOKAR EUROPE și OTOKAR Locomotive. Contractul are valoarea de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că un autobuz costă 250.000 de euro. Firește, după ce avem un câștigător al licitației, urmează perioada în care ceilalți participanți pot face contestații. Dacă ne luăm după trecut, e foarte probabil să se întâmple asta și să apară noi amânări în ceea ce privește cumpărarea noilor autobuze. Ceilalți trei ofertanți au fost Karsan Otomotiv Sanayi VE Ticaret A.S, MAN Truck&Bus AG și Mercedes Benz Romania SRL

Oricum ar fi, cel mai optimist termen de livrare pentru noile autobuze este de 12 luni, așa că mai ai de așteptat în frig sau în soarele arzător și anul acesta, cu speranța că la orizont se va zări, cândva, un autobuz curat în care să te urci. Probabil până atunci vei scoate și mai mult din buzunar pentru o călătorie, dar asta e partea a doua. Poți să te bucuri la auzul veștilor că autobuzele sunt dotate cu tehnologii de ultimă generație, cu aer condiționat, cu taxatoare la fiecare ușă, adică ce te-ai aștepta în mod normal de la transportul în comun.