17 sept. 2018 | 12:49

De ce îți dă Guvernul bani să-ți schimbi electrocasnicele vechi

ACTUALITATE
De ce îți dă Guvernul bani să-ți schimbi electrocasnicele vechi

Ministrul Mediului a anunțat de când va începe programul Rabla pentru electrocasnicele vechi și de ce intenționează Guvernul, pentru prima dată, să te facă să-ți schimbi aparatele vechi din casă.

Ministrul Mediului Gabriela Gavrilescu a anunțat sâmbătă, 15 septembrie, că programul de acordare a bonusurilor pentru persoanele care doresc să schimbe electrocasnicele vechi cu unele noi va fi disponibil de la sfârșitul lunii octombrie.

În urma rectificării bugetare, programul are la dispoziție 20 de milioane de lei, bani pe care Guvernul îi consideră suficienți pentru a oferi cât mai multor români posibilitatea de a-și schimba un frigider sau aparatul de aer condiționat vechi.

În cursul acestei săptămâni, urmează să fie publicat pe site-ul ministerului și ghidul de implementare și valoarea bonusurilor.

„Am chemat alături de noi cei doi producători de electrocasnice din România și dealerii autorizați ai acestora și undeva la sfârșitul lunii octombrie acest program o să poată să fie accesat de români.

Ne dorim ca în felul acesta nu numai înlocuirea unui produs vechi din casă să fie stimulent pentru noi, dar să avem o protecție asupra aerului pe care noi îl respirăm, pentru că aceste electrocasnice care sunt energofage, multe dintre ele, le vom duce la casat, vom cumpăra un produs nou care să aibă și o eficiență energetică ridicată, deci asta înseamnă un consum redus de energie electrică. Deci din toate punctele de vedere vom fi interesați ca să putem să lansăm acest program”, a anunțat ministrul Mediului, conform profit.ro.

Declarația a fost oferită în orașul Băicoi (județul Prahova), acolo unde a participat la o acțiune de ecologizare a pârâului Dâmbu, alături de mai mulți voluntari.

Programul de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele noi, finanțat direct de către stat este o premieră în România.
În comunicatul de presă emis de Ministerul Mediului în urma ședinței de Guvern din 13 septembrie, sunt precizate aceleași detalii cu privire la acest program:

„Demararea Programului Rabla pentru electrocasnice, program care se va adresa persoanelor fizice, în vederea stimulării colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și care va contribui la atingerea obiectivelor și standardelor de mediu asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Pentru acest program au fost alocate credite de angajament în sumă de 20 milioane lei.”