03 sept. 2018 | 06:15

Cioloș: Incompetența guvernului Dăncilă, responsabilă de criza pestei porcine

Generalist
Cioloș: Incompetența guvernului Dăncilă, responsabilă de criza pestei porcine

În cel mai recent val de critici la adresa guvernului Dăncilă, Dacian Cioloș a luat un ton destul de agresiv în momentul în care a identificat responsabilii pentru situația dramatică cauzată de pesta porcină, la nivel național.

Pe parcursul zilei de duminică, Dacian Cioloș a făcut mai multe afirmații pe subiectul pestei porcine și a dezastrului cauzat de modul în care situația a fost tratată în țara noastră. În opinia sa, incompetența guvernului PSD-ALDE este direct responsabilă de distrugerea unui întreg sector agro-alimentar în timp record, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă, Ministrul Agriculturii – Petre Daea și directorul ANSVSA – Geronimo Brănescu.

„Vorbesc de criza pestei porcine africane, care ocupă, încet – încet, bucată cu bucată, toată ţara şi care riscă să distrugă un sector agro-alimentar întreg. Ne confruntăm în acest caz cu o criză care este extrem de gravă din acest punct de vedere. Este o criză care se datorează, din punctul meu de vedere, în primul rând incompetenţei Guvernului PSD-ALDE – şi aici aş spune că responsabilităţi directe a ceea ce se întâmplă are doamna prim-ministru, pentru că dânsa are sub control toate instituţiile care ar fi putut şi care ar trebui să ţină sub control această criză, domnul ministru Daea, în calitatea lui de ministru al Agriculturii, care vizează şi acest sector al creşterii porcinelor, şi, evident, în cel puţin aceeaşi măsură, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu”, a declarat Dacian Cioloş în cadrul unei conferinţe de presă preluate de Agerpres.

În încercarea de asocia niște cifre exacte situației dramatice în care se află fermierii din țara noastră, fostul premieri a mai făcut câteva afirmații care merită avute în vedere. „Rezultatele sunt dezastruoase, pentru că este vorba nu doar de închiderea unor ferme, oameni care au credite la bancă, care au investit în aceşti ultimi ani în sectorul de creştere a porcinelor, dar avem deja, pe lângă ferme închise, oameni care sunt trimişi în şomaj, peste 1.000 de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă deja, dintre care 500 provin doar dintr-o singură companie. Există riscul clar în momentul de faţă de reducere şi poate chiar sistare pentru o anumită perioadă de timp a exportului de carne de porc din România – şi vă reamintesc că viabilitatea acestui sector ţine în primul rând de competitivitatea lui şi de capacitatea de a comercializa pe piaţa europeană şi în exterior – şi riscul este mare să nu mai putem face acest lucru, chiar şi cei care nu au problema infectării cu virus”

Setul de declarații a fost încheiat cu un pronostic referitor la importurile de carne care vor exploda în perioada imediat următoare. „Vor creşte importurile tot mai mult, pentru că avem unităţi de creştere a porcului care au integrată şi partea de procesare, tocmai ca să poată să valorifice tot mai bine materia primă locală, care nu vor mai putea valorifica materie primă locală, pentru că nu vor mai putea exporta produse din carne de porc românesc şi atunci vor trebui să importe şi importul înseamnă creşterea preţului la raft pentru produse care vor fi chiar pe piaţa românească. Creşterea preţului la produse alimentare înseamnă inflaţie şi inflaţia se va adăuga la inflaţia pe care o avem deja şi atunci orice poveşti cu creşteri de salarii şi de pensii vor deveni legende. Acelaşi Guvern care avea pretenţia că românilor le va creşte bunăstarea sub guvernarea lor, iată că din cauza incompetenţei va scădea puterea de cumpărare a românilor şi datorită faptului că vom importa carne de porc”, a declarat Cioloş.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele