Statul a dat startul programului Rabla pentru electrocasnicele vechi

Statul a dat startul programului Rabla pentru electrocasnicele vechi

Programul Rabla pentru autoturisme vine la pachet cu unul pentru electrocasnice și, cu toate că n-are niciun sens, s-ar putea să fie o veste bună și utilă.

Mai discutasem despre Rabla pentru electrocasnice pe la sfârșitul lunii iulie, în care precizam că Primăria Capitalei îți oferă vouchere pentru a-ți schimba anumite aparate electrocasnice din casă, la schimb cu cele vechi.

Avansarea proiectului vine ca urmare a ședinței de Guvern de joi, 13 septembrie, în care s-a anunțat suplimentarea Bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2018 al Administrației Fondului de Mediu.

Banii ar trebui folosiți pentru suplimentarea primelor de casare acordate în programul Rabla la autovehicule, pentru începerea programului Rabla la electrocasnice, amenajarea stațiilor de încărcare autovehicule electrice, finanțarea de panouri solare în cazul gospodăriilor neracordate la rețeaua electrică și restituirea taxei de poluare.

În total, Bugetul Fondului de Mediu pe acest an a ajuns la 1,12 miliarde de lei. Din această sumă, plafonul de finanțare pentru Rabla a fost suplimentat cu 198 de milioane de lei, program disponibil atât pentru persoane fizice, cât și juridice.
Din această sumă revine o cotă parte și pentru programul Rabla pentru electrocasnice, adresat doar persoanelor fizice, pentru care au fost alocate credite de angajament în valoare totală de 20 milioane lei.

Programul Rabla are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin încurajarea dezvoltării infrastructurii pentru vehicule nepoluante, prin amenajarea a aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice. Pentru acest sector sunt alocate 98 de milioane de lei.

Alte 460 milioane lei sunt alocate pentru achiziționarea de vehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane. De asemenea, suplimentarea bugetară ar trebui să acopere și majorarea pragului maxim de achiziționare de către instituții și autorități publice a vehiculelor electrice, prin programul Rabla Plus, de la 18.000 la 35.000 euro.

Citește și:
Sursa: profit.ro