27 iul. 2018 | 06:00

„Rabla” de la Firea: primăria îți dă bani pentru electronice sau mașini

ACTUALITATE
„Rabla” de la Firea: primăria îți dă bani pentru electronice sau mașini

Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, vrea să ai niște bani în plus pe care să-i dai pe-o mașină nouă, pe electronice sau electrocasnice. E vorba de 5.000 de vouchere în valoare de 9.000 de lei.

Primăria Capitalei îți oferă vouchere în valoare de 9.000 de lei fiecare pe care le poți folosi să-ți cumperi o mașină nouă electrică, electronice și chiar electrocasnice. Totul a pornit de la Gabriela Firea, care a depus un amendament pentru ca cele 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei să fie folosite și la alte achiziții.

Acestea erau propuse iniţial pentru achiziţionarea de maşini mai puţin poluante în schimbul celei vechi, dusă la casare. Amendamentul prevede ca aceste vouchere să poată fi folosite şi pentru cumpărarea de electronice şi electrocasnice. Amendamentul a fost admis pe 26 iulie și proiectul a fost aprobat în şedinţa din aceeași zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„În planul integrat pentru calitatea aerului avem incluse mai multe măsuri pentru a lupta cu fenomenul poluării. Dorim să avem cât mai puţine autoturisme personale poluante în Bucureşti”, a declarat Firea citată de News.ro.

„Există un program la nivelul Guvernului, dar am vrut să avem un program şi la Primăria Capitalei. Este vorba de acordarea eco-voucherelor pentru achiziţionarea de autoturisme prietenoase cu mediul, maşini Euro 6, non-diesel, electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Vom aduce un amendament ca voucherele să fie folosite şi pentru achiziţionarea de obiecte electronice şi electrocasnice”, a mai spus Firea.

Propunerea ei a fost întâmpinată și cu poziții contrare, în special din partea USR. Roxana Wring, consilierul general al USR, a propus ca voucherele să fie folosite doar pentru achiziționarea autoturismelor electrice, nu și pentru altceva. Conform acesteia, ar fi inutil și n-ar îmbunătăți cu nimic traficul din București, nici diminuarea poluării. Ceea ce e un punct de vedere corect.

Ciprian Ciucu, consilier PNL, a declarat că nu înțelege cum înlocuirea electrocasnicelor va îmbunătăți ceva în București. Amendamentele opoziției au fost însă respinse, iar propunerea Primăriei Capitalei, dar și ideea Gabrielei Firea, a primit 29 de voturi „pentru”, o abținere și 20 de voturi „împotrivă”.

Cele 5.000 de eco-vouchere vor fi date drept primă de casare. Fiecare va fi în valoare de 9.000 de lei. Ca mașină, trebuie să fie nouă, non-poluantă (adică electrică) sau Euro 6. Beneficiarii pot fi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Capitală.

Valoarea aceasta înseamnă aproape 2.000 de euro și multe mașini deja nu mai valorează atât pe piața second hand. Din acest punct de vedere, e o cale de-a scăpa de mașini care poluează prea mult. Rămâne de văzut cum vor fi folosite voucherele și când va fi pusă în aplicare strategia.