Rabla Plus: cum îți iei mașină nouă, electrică, cu bani de la stat

Rabla Plus: cum îți iei mașină nouă, electrică, cu bani de la stat

Programul Rabla Plus 2019 vine cu avantaje și dezavantaje pentru toți cei care vor să-și cumpere o mașină electrică sau hibrid. De asemenea, au fost incluse și câteva restricții suplimentare.

La Ministerul Mediului se află în lucru proiectul de lege pentru programul Rabla Plus, dar poți afla deja câteva informații de bază importante dacă ai de gând să-ți cumperi o mașină nouă.

Prin programul Rabla Plus, se vor acorda două tipuri de ecotichete:

  1. Primul valorează 45.000 de lei (10.000 de euro) și poate fi utilizat doar pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare.
  2. Al doilea ecotichet valorează 20.000 de lei (5.000 de euro) și cu el poți achiziționa doar un autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare.

Ecotichetele Rabla Plus pot fi utilizate atât de persoane fizice, cât și juridice.

Cum cumperi o mașină electrică prin programul Rabla Plus

rabla plus

Dacă ești persoană fizică, urmărește schema de mai jos care-ți indică pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru achiziționarea unui autovehicul 100% electric sau sau un vehicul hibrid.

Autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, pot achiziționa autovehicule la un preț de maximum 35.000 de euro (cu tot cu TVA), cu condiția ca mașinile să fie cumpărate prin programul Rabla Plus. Prin urmare, persoanele juridice trebuie să urmeze pașii din schema de mai jos pentru a lua mașini noi.

rabla plus

Ce autoturisme sunt considerate electrice și hibride

Potrivit legislației actuale, mașini pur electrice sunt considerate orice autoturisme, autoutilitare ușoare, autospeciale ușoare sau cvadricicluri propulsate doar de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, care pot fi alimentate de o sursă externă de energie electrică, iar valoarea emisiilor poluante este zero.

Mașina hibrid este orice autovehicul care-și asigură propulsia mecanică prin preluarea energiei din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (baterie, condensator, volant/ generator etc.) și care are o sursă de alimentare externă – Plug-in și care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Alte condiții

Ecotichetul din cadrul programului Rabla Plus nu se cumulează cu niciun alt program care finanțează sau încurajează achiziționarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, cu excepția programului Rabla Clasic.

În plus, în cazul în care achiziționarea autovehiculului nou nu se realizează din culpa exclusivă a producătorului validat, acesta are obligația de a oferi solicitantului înscris, în maximum 90 de zile de la data expirării notei de înscriere (și nu de la de la data încetării contractului de finanțare nerambursabilă, ca în prezent), posibilitatea achiziționării unui autovehicul nou, din al cărui preț de comercializare va fi scăzut cuantumul ecotichetului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: