Zi liberă de Paște: Iohannis a promulgat legea pentru weekend prelungit

Zi liberă de Paște: Iohannis a promulgat legea pentru weekend prelungit

Dacă voiai o zi liberă în plus de Paște, rugăciunile ți-au fost ascultate. Senatul a votat pe 21 februarie ca să ai un weekend prelungit și Vinerea Mare să fie liberă. Iohannis a făcut totul oficial.

ACTUALIZARE 12 martie Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea unei zile libere în plus. Astfel, Vinerea Mare ca fi liberă și 2018 este primul an când te bucuri de ea.

Proiectul de lege care a dat o zi liberă în plus de Paște, în 2018, a fost inițiat de deputați PMP, UDMR, PNL și PSD. Au fost și reprezentanți ai minorităților implicați, iar proiectul a trecut de plen cu 86 de voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă.

Dacă voiai și justificarea pentru o zi liberă în plus, semnatarii proiectului susțin că Vinerea Mare este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioase creștină numite Triduum Sacrum. Celelalte sunt Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Practic, numai zile mari în perioada aceea, așa că trebuia o zi liberă în plus.

Inițiatorii mai spun că în alte state membre ale Uniunii Europene mai este sărbătorită Vinerea Mare în Germania, Marea Britanie, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru, Luxemburg. Asta înseamnă și că zi oficială de sărbătoare, așa că nu putea lipsi România, nu? Sunt 16 state în care nu se muncește de Vinerea Mare dintre cele 28 ale UE.

Votul decisiv va fi în Camera Deputaților pentru această zi liberă. Foarte probabil nu va avea nicio problemă și te poți pregăti deja pentru un Paște prelungit cu o zi în plus pentru pregătiri.

Conform credinței creștine, de Paște este amintită răstignirea lui Iisus pe cruce și este cinstită jertfa lui pentru oameni. Pe lângă numele Vinerea Mare se mai numește și „vinerea seacă”, pentru că unii oameni țin post negru.

Anul acesta, sărbătoarea de Paște va fi pe 8 aprilie. Astfel, ziua liberă propusă și votată în Senat este 6 aprilie. Dacă te interesează de Paștele catolic, acesta va fi pe 1 aprilie. În următorii trei ani, Paștele va fi pe 28 aprilie, respectiv 19 aprilie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: