20 iun. 2018 | 12:19

De ce PUBG dă în judecată Fortnite și de ce nu are șanse să câștige

ACTUALITATE
De ce PUBG dă în judecată Fortnite și de ce nu are șanse să câștige

PlayerUnknown’s Battleground și Fortnite sunt unele dintre cele mai populare jocuri din prezent și în bătălia pentru primul loc au apărut și rivalități care au izbucnit într-un luptă legală între cele două companii.

Bluehole, dezvoltatorul PlayerUnknown’s Battleground (PUBG), a declarat în trecut că are îngrijorări cu privire la similitudinile dintre jocuri. Recent, compania coreeană PUBG Corporation, subsidiară a Bluehole, a intentat un proces împotriva Epic Games, în Coreea.

PUBG susține că Epic Games ar fi încălcat drepturile de autor și a depus o plângere, pentru a se stabili dacă Fortnite ar fi copiat jocul.

Pe internet au apărut păreri atât pro, cât și contra legate de decizia PUBG. Totuși, compania coreeană nu are șanse prea mari de reușită, iar motivele de mai jos explică asta.

Unul dintre motivele principale pentru care PUBG nu are șanse de câștig este că nu poți pretinde că ai inventat un gen de joc video. Nu poți pretinde că tu ai inventat un mod de joc în care personajul principal are arme și împușcă alți jucători. Să ne uităm puțin la istorie și să ne aducem aminte de Doom, celebrul FPS care a fost atât de popular, încât imediat au apărut extrem de multe clone, jocuri precum Duke Nukem 3D, Heretic și așa mai departe.

Cu toate acestea, id Software, dezvoltatorul Doom, nu a dat pe nimeni în judecată deoarece știa că nu avea cum să susțină că a inventat un gen de joc video.

Ce n-a inventat PUBG ca să se plângă acum

PUBG nu a inventat genul Battle Royale. Primele jocuri de acest tip au apărut ca mod-uri la jocurile Minecraft și Arma 2, iar H1Z1 este considerat primul joc de tipul battle royale. Poate veți spune că Brandon Greene, creatorul modului DayZ din Arma 2 care avea să devină PUBG, a fost primul, dar și el a fost inspirat direct de filmul japonez numit Battle Royale ce a fost lansat în 2000.

Un alt motiv pentru care Fortine probabil va avea de câștigat este faptul că Epic Games, creatorul jocului, nu se folosește  de bunurile PUBG precum skin-uri pentru arme, modele de personaje și așa mai departe. Dacă  Epic ar fi folosit atunci  PUBG ar fi avut șanse de câștig. Epic Games fie a creat aceste bunuri direct pentru PUBG, fie pentru jocul Fortine: Save the World, varianta PvE.

Nici măcar cei de la PUBG Corporation nu cred că au șanse de câștig deoarece au amenințat Epic Games că o să-i dea în judecată atunci când Fortnite s-a lansat, dar au făcut-o efectiv doar atunci când jocul Epic Games a devenit popular. Asta dovedește că PUBG voia să-i sperie pe cei de la Epic sperând ca aceștia să-și retragă jocul.

Celor de la Epic nu le este frică să se lupte. În 2007, studioul Silicon Knights i-a dat în judecată pe motiv că nu au reușit să le creeze un engine bun pentru un joc pe care-l dezvoltau la vreme aceea numit Too Human. Compania s-a apărat și a dovedit că nu a făcut nimic greșit și a reușit să obțină o sumă grasă de la Silicon Knights în valoare de aproape 5 milioane de dolari, drept compensatie.

Nu în ultimul rând, în esență, jocurile sunt diferite. Da, abordează același gen, dar vizual sunt diferite, dar și ca abordare deoarece PUBG este ceva mai realist pe când Fornite are un stil mai jucăuș.