22 mart. 2018 | 11:36

Facebook: Mark Zuckerberg anunță schimbări după scandalul datelor

ACTUALITATE
Facebook: Mark Zuckerberg anunță schimbări după scandalul datelor

Mark Zuckerberg a tăcut zgomotos în scandalul Facebook vs. Cambridge Analytica. După câteva zile fără reacție, a explicat cum se vede la el și cum nu e vina Facebook.

Pe scurt, Cambridge Analytica a exploatat Facebook așa cum rețeaua socială a permis. Asta până în 2014, când și-a regândit opțiunile. Ceea ce compania britanică a folosit era o platformă pentru dezvoltatori de aplicații lansată în 2007. Între timp, o investigație despre aportul Cambridge Analytica în alegeri electorale a arătat cum a putut fi făcută o profilare extrem de precisă a utilizatorilor pe baza unor informații.

Mesajul lui Mark Zuckerberg, așa cum a obișnuit, a fost pe Facebook. Câteva ore mai târziu, a avut și un interviu la CNN. Poziția lui oficială a început prin a spune că problema actuală a fost rezolvată cu mult înainte să existe. „Vestea bună e că am luat cele mai importante măsuri pentru a preveni asta în urmă cu câțiva ani în urmă”, a spus fondatorul Facebook.

În 2015, l-a blocat pe Aleksandr Kogan pe platformă, pentru că a aflat că ar fi folosit datele colectate prin aplicația lui într-un mod înșelător. Zuckerberg, aproape surprins, a spus că a aflat în urmă cu o săptămână cum a exploatat Cambridge Analytica datele, iar asta a aflat-o din presă.

„A fost o încălcare a încrederii între Kogan, Cambridge Analytica și Facebook. Dar a fost, totodată, o încălcare a încrederii între Facebook și oamenii care împărtășesc datele lor cu noi și se așteaptă să-i protejăm. Trebuie să rezolvăm asta”, a adăugat șeful Facebook.

Din 2014, susține Mark Zuckerberg, au luat măsurile necesare ca dezvoltatorii să nu poată colecta mai multe date decât ar trebui. Mai departe, vor cerceta toate aplicațiile cu un comportament suspicios.

Măsurile luate de Zuckerberg pentru Facebook

„În al doilea rând, vom restrânge accesul dezvoltatorilor la date ca să prevenim astfel de abuzuri. De exemplu, vom tăia accesul la date, dacă nu le-ai mai folosit produsul în ultimele trei luni. Vom reduce și cantitatea de date pe care o aplicație o poate colecta prin autentificare. Vor fi doar numele, poza de profil și adresa de mail. Le vom cere dezvoltatorilor nu doar să primească certificare, ci și să semneze un contract pentru oricine accesează posturi și alte date private. Vom avea mai multe schimbări de anunțat în următoarele zile”, a continuat acesta.

[readmore]

El a mai spus că vei vedea pe Facebook, în următoarele zile, un tutorial prin care să înțelegi ce aplicații se conectează la contul tău. „[…] cred că aceștia sunt pașii următori ca să continuăm să ne securizăm platforma”, a mai spus fondatorul Facebook.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele