21 mart. 2018 | 18:19

Scandalul Facebook ajunge în România, iar PSD e în centrul atenției

ACTUALITATE
Scandalul Facebook ajunge în România, iar PSD e în centrul atenției

Despre Cambridge Analytica și Facebook s-a aflat abia după o investigație recentă. Acum, compania care a contribuit la Brexit și alegerea lui Trump, ar fi fost căutată și pentru România.

Pe scurt, Cambridge Analytica a folosit informațiile despre câteva zeci de milioane de utilizatori Facebook ca să livreze reclame în campanii electorale. Din circa 30 de milioane de conturi a putut crea profiluri psihografice. Deși nu era nimic din ceea ce Facebook nu permitea, a încălcat regulile pentru modul în care a avut acces la date. În Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie, Mark Zuckerberg deja e convocat pentru discuții și despre Facebook se discută că ar trebui reglementat cadrul în care funcționează.

În cazul României, în presa internațională a apărut informația conform căreia un reprezentant din partea Cambridge Analytica a discutat cu Rupert Murray, consultant britanic și cunoscător al situației din România. Consultantul a primit un mesaj din partea companiei britanice înaintea alegerilor parlamentare din 2016 în care i se propunea să lucreze pentru PSD. Parteneriatul ar fi fost făcut înainte de alegerile parlamentare în urma cărora PSD a câștigat majoritatea.

Propunerea pentru strategia de Facebook presupunea crearea unei echipe de două persoane care să contribuie, să ofere sfaturi și asistență pe timpul campaniei electorale. Perioada de lucru era estimată la două-trei luni. Murray susține că a refuzat oferta pe motiv că e vorba de-o situație politică. Chiar și așa, nu e clar dacă a ajuns Cambridge Analytica să lucreze pentru vreun partid din România, inclusiv PSD. Liviu Dragnea, președinte PSD, a negat că ar exista vreo legătură.

Publicația Rise Project a scris, de asemenea, despre conexiunile între compania britanică și România. Deși încă superficială, fără prea multe detalii, e clar că a fost ceva. Într-un clip de promovare, CA își promova serviciile, prin Facebook, și în România. Mai mult, grupul Strategic Communications Laboratories (SCL), care deţine Cambridge Analytica, ar avea o divizie şi în ţara noastră încă din 2011. Actele de înfiinţare a acesteia ar fi fost semnate chiar de Alexander Nix, preşedintele Cambridge Analytica.

Reprezentantul local era Dan Avram Sabin Mureșan, fiul fostului ministrul al Agriculturii Ioan Avram Mureșan. În 2012, el a murit în timp ce lucra pentru compania britanică în Kenya, unde coordona campania unui candidat.  Clienți ai companiei nu sunt menționați în investigație, dar merită amintit un amănunt. Liviu Dragnea s-a fotografiat în America, la vizita din 2017, cu generalul Michael Flynn, fost Consilier Naţional de Securitate al preşedintelu Trump, care ar fi recunoscut legături de afaceri cu Strategic Communications Laboratories.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele