22 dec. 2018 | 08:16

Programul care a revoluționat animațiile a împlinit 30 de ani

TEHNOLOGIE
Programul care a revoluționat animațiile a împlinit 30 de ani

Te-ai întrebat vreodată care au fost începuturile CGI-ului atât de des întâlnit în filmele pe care le vedem? Înainte de CGI, efectele speciale erau create cu RenderMan, un program care împlinește 30 de ani de la apariție în 2018.

Când președintele și co-fondatorul Pixar Ed Catmull a anunțat că se pensionează în prima parte a anului 2018, oamenii și-au imaginat imediat că studioul de animație va trece printr-un moment de tranziție crucial. La urma urmei, Catmull și-a lăsat amprenta pe filme de desene animate legendare, precum Toy Story și Coco, dar și pe filme precum Star Trek II: The Wrath of Khan, Terminator 2 și Jurassic Park. Toate aceste filme au fost făcute cu ajutorul unui instrument creat de Catmull și colegii săi.

Programul cu pricina se numește RenderMan. Inițial, era un algoritm foarte puternic, dar a devenit mai apoi o interfață grafică. „Până în acel punct, aspectele, lumina, trebuiau să fie făcute de programatori”, a explicat Catmull. Spre exemplu, în filmul Tron din 1982, secvențele de efecte speciale au necesitat o cantitate imensă de muncă. RenderMan le-a permis însă artiștilor de efecte speciale să creeze scene extraordinare în filme fără să scrie cod.

Echipa din spatele RenderMan a adus în premieră și efecte precum motion blur, care adăugau un realism fără de care nu ne-am putea imagina filmele din prezent. De când a fost creat și până în prezent, RenderMan a fost îmbunătățit de nenumărate ori. Efecte care necesitau o noapte de randare pentru a fi gata pot fi realizate acum în timp real.

RenderMan împlinește anul acesta 30 de ani de la apariție. În aceste trei decenii, 27 din cele 30 de filme care au câștigat Oscarul pentru cele mai bune efecte speciale au folosit programul. În 2018, RenderMan a fost realizat pentru a crea filme precum Avengers: Infinity WarBlack PantherReady Player One și A Wrinkle in Time. Tocmai de aceea, nu va fi o surpriză când statistica de mai sus se va transforma – cel mai probabil – în 28 din 31 la următoarea ediție a premiilor Oscar.