Cele mai faimoase povești cu oameni cu personalități multiple

Cele mai faimoase povești cu oameni cu personalități multiple

Oamenii cu personalități multiple au fost adeseori miezul celor mai interesante filme și cărți, dar viața lor bate orice lumi fictive.

Tulburarea de personalitate multiplă presupune ca o persoană să aibă două sau mai multe personalități distincte care preiau controlul asupra corpului său. De multe ori, aceste personalități nu își amintesc decât ceea ce a făcut fiecare. Mai mult, în majoritatea cazurilor, personalitățile nici măcar nu se cunosc între ele.

Cazurile de oameni cu personalități multiple sunt rare. De cele mai multe ori, acele cazuri sunt un rezultat direct al traumei sau al abuzului. Boala în sine servește ca un mecanism de apărare, pentru că psihicul alege să pună trauma într-un compartiment separat. Astfel, amintirile, trăsăturile definitorii și conștiința nu mai sunt integrate într-o singură personalitate complexă, ci în mai multe.

Mai jos vei găsi mai multe povești ale oamenilor cu personalități multiple.

Alter-ego-ul Juanitei Maxwell a comis o crimă

personalitati multiple

Juanita Maxwell nu își amintea că ar fi bătut-o cu o lampă pe Inez Kelly, în vârstă de 73 de ani, până la moarte. Alter-ego-ul ei, Wanda Weston, își amintea cu bucurie evenimentul, chiar și în cadrul curții de judecată.

Maxwell era menajeră la hotelul unde stătea Kelly. Potrivit Wandei, bătrâna împrumutase un stilou de la ea și a refuzat să i-l dea înapoi. Când Maxwell a intrat în camera lui Kelly, iar aceasta din urmă i-a spus să plece, femeia a ucis-o.

În urma procesului, s-a hotărât că Maxwell nu este vinovată din cauza nebuniei. Ea a fost ulterior trimisă într-un spital de psihiatrie.

Herschel Walker avea o personalitate care excela la fotbal

personalitati multiple

Fostul jucător NFL, Herschel Walker, a scris despre problemele cu boala sa în cartea „Breaking Free”. Când era copil, el era supraponderal și avea probleme de vorbit. Disocierea personalitățile a început ca un mecanism de apărare, conform lui Walker.

Personalitatea luptătorului era cea care știa să joace fotbal și care avea o rezistență fizică foarte bună. Altă personalitate, a eroului, era cea pe care o oferea publicului. Walker a încercat să se descurce cu boala vreme de ani întregi, fără să o înțeleagă prea bine. El nici nu își amintește că a primit Trofeul Heisman.

Atunci când a renunțat la cariera sa de fotbalist, personalitățile lui au început să se amestece. A ajuns să sufere de depresie, iar soția lui, Cindy Grossman, l-a părăsit când acesta a îndreptat un pistol spre ea. După acest episod, Walker a mers la psihiatru, unde a fost diagnosticat cu tulburare de personalități multiple.

Femeia cu 22 de personalități care a inspirat filmul „The Three Faces of Eve”

personalitati multiple

Cartea și filmul „The Three Faces of Eve” a fost inspirat de cazul lui Chris Costner Sizemore. Aceasta avea 22 de personalități distincte. Printre ele se număra Fata Banana Split, care mânca doar acest desert și Femeia Lingură, care colecționa linguri. De asemenea, unele personalități puteau să conducă, pe când altele nu.

Abia după patru ani de terapie cu cel de-al optulea doctor al ei, Tony Tsitos, Sizemore a început să își îmbine personalitățile. Ea a povestit cum odată a avut un vis în care personalitățile ei erau într-un fel de arenă grecească. Acestea s-au luat de mână, au pășit în spatele unui ecran, apoi totul a dispărut.

Sizemore a murit în 2016, la 89 de ani.

Louis Vivet avea episoade în care nu mai putea să meargă

personalitati multiple

Cazul lui Louis Vivet a fost unul din cele mai studiate la începuturile psihiatriei. Vivet a trăit spre sfârșitul secolului 19. Copilăria lui a fost pătată de abuzuri și abandon. La vârsta de opt ani, a fost trimis într-o casă de corecție.

Totul părea normal pentru Vivet. La vârsta de 17 ani, când lucra pe teren, o viperă i s-a încolăcit pe braț. Acest lucru l-a speriat atât de tare încât a leșinat, iar seara a avut convulsii violente. Atacurile s-au repetat, iar într-un final a ajuns să aibă picioarele paralizate.

Vivet a fost trimis într-un azil în 1880. În data de 23 aprilie, a suferit de mai multe crize violente de epilepsie, unele din ele lăsându-l inconștient. Când și-a revenit – peste 50 de ore – picioarele lui erau ca noi, iar comportamentul i se schimbase. A fost eliberat din azil.

Ulterior, el a ajuns în alt azil, unde a continuat să aibă crize de epilepsie, care îi furau și readuceau abilitatea de a merge. El avea undeva între trei și zece personalități diferite, potrivit doctorilor.

Truddi Chase avea 92 de personalități care dețineau fiecare câte o emoție

personalitati multiple

Truddi Chase avea doi ani când s-a mutat la țară cu mama și tatăl ei vitreg. Acesta din urmă a început să o abuzeze sexual. Trauma a ajuns să îi fractureze psihicul și a rămas, într-un final, cu 92 de personalități.

Chase a reușit să își ascundă amintirile cu ajutorul personalităților care ieșeau la suprafață rar. Fiecare dintre acestea avea un rol diferit. Spre exemplu, Black Catherine era cea care deținea cea mai mare parte din furie, pe când Rabbit era cea care deținea durerea.

[readmore]

Femeia a scris o carte despre viața ei, denumită „When Rabbit Howls”. De asemenea, a fost intervievată de Oprah.

Robert Oxnam nu știa că avea personalități multiple

personalitati multiple

În anii ’80, Robert Oxnam suferea de alcoolism și bulimie, iar mariajul lui se destrăma. În 1990, în timpul unei ședințe cu psihiatrul său. Dr. Jeffery Smith, purtarea lui Oxnam s-a schimbat brusc. Deodată, lui Smith nu îi mai vorbea Oxnam, ci un băiețel furios pe nume Tommy.

Când era mic, Oxnam trecuse prin abuzuri fizice și sexuale, în urma cărora mintea lui s-a fragmentat. Printre personalități se număra Tommy – un băiat buclucaș pasionat de rollerblading, Vrăjitoarea – o personalitate înspăimântătoare și Bebelușul – cel care deținea amintirile traumelor din copilărie.

Robert Oxnam a scris o carte despre experiențele sale, numită „A Fractured Mind”.

Citește și:
Sursa: Ranker