13 dec. 2018 | 18:13

Ce trebuie să știi despre ploaia de stele din seara asta

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi despre ploaia de stele din seara asta
Universe Today

Ca în fiecare an, noaptea de 13 spre 14 decembrie vine cu o ploaie superbă de stele. Diseară, Pământul va trece printr-o zonă plină de praful lăsat de asteroidul activ 3200 Phaeton, după cum arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Particulele de praf, odată ajunge în atmosferă, lasă o dâră luminoasă pe cer. Cele mai multe stele din perioada 4-17 decembrie provin din constelația Gemenii, de unde și denumirea. Partea cea mai bună? Ploaia de stele poate fi văzută cu ochiul liber, fără vreun instrument special, chiar dacă te afli într-o zonă mai poluată.

Geminidele pot fi observate cel mai bine în noaptea dintre 13 și 14 decembrie. În zonele senine, se vor putea vedea chiar și câte o sută de meteoriți pe oră, conform NASA.

„Dacă poți vedea pe cer constelațiile de iarnă familiare Orion și Gemenii, vei vedea și Geminidele”, au explicat cei de la NASA într-un videoclip. „Așteptați-vă să vedeți până la 120 de meteoriți pe oră dintr-o locație cu cer întunecat, dar doar după ce primul pătrar al lunii apare în jur de miezul nopții. Din Emisfera Sudică, observatorii ar trebui să vadă mai puțini, dat totuși suficienți meteoriți cu viteză medie de îndată ce Gemenii răsar la orizont după miezul nopții”.

Dacă vrei să te bucuri așa cum se cuvine de ploaia de stele, e suficient să mergi într-o zonă cât mai puțin luminată – ideal în zonele de periferie ale orașelor. E bine să ai răbdare, pentru că ochii se acomodează cu întunericul după 30 de minute. Pentru a vedea stelele, poți privi oriunde, dar ideal este ca direcția ta de privire să formeze un unghi de 45 de grade cu solul. Geminidele se mișcă relativ lent, cu o viteză de 35 de kilometri pe secundă, așa că vei putea admira dârele strălucitoare pentru o secundă sau chiar mai mult. Prin comparație, Perseidele din august se mișcă cu 59 de kilometri pe secundă.

Așadar, caută-ți hainele cele mai groase și gândește-te la un loc slab luminat, pentru că noaptea care urmează se anunță interesantă.