30 nov. 2018 | 19:43

Undele misterioase care au lovit Pământul și nimeni nu știe ce sunt

ACTUALITATE
Undele misterioase care au lovit Pământul și nimeni nu știe ce sunt

Unde seismice misterioase au lovit Pământul luna acesta și oamenii de știință nu știu ce sunt.

În dimineața zilei de 11 noiembrie au fost detectate valuri seismice ciudate la 24 de kilometri de coasta Mayotte, o insulă franceză aflată în Oceanul Indian, între Mozambic și Madagascar.

Undele au călătorit spre Africa, apoi peste ocean în Spania, Chile, Noua Zeelandă, Canada și chiar până la insulele Hawaii. Undele ciudate s-au manifestat timp de 20 de minute, dar nu au fost simțite de oameni, potrivit National Geographic. Nu au fost raporate daune.

Se pare că evenimentul a fost observat pentru prima oară de către un utilizator pe Twitter care a distribuit o imagine menționând că este cel mai neobișnuit semnal seismic.

De unde au apărut aceste unde? Pe internet au apărut multe teorii de la erupții vulcanice subacvatice la mișcări ale plăcilor tectonice până la meteoriți.

„Evenimentul este cel mai probabil unul vulcanic deoarece este știut că în aceea zonă există mai mulți vulcani”, spune Anthony Lomax, seismolog independent.

Un cutremur tipic declanșează două tipuri de unde la frecvențe înalte. Primele unde sunt așa numte undele P, ce călătoresc longitudinal prin rocă și lichid și câteodată sunt simțite și de oameni. Undele secundare, undele S, pot fi de asemenea simțite, dar nu pot călători prin lichid și tind să zguduie pământul.

Ceea ce face ca undele din 11 noiembrie să fie ciudate este semnalul lung și monocrom. „Cele mai multe seismometre din lume au detecat un semnal lung pe o perioadă de 17 secunde, fără undele tipice P și S”, a remarcat Lomax

Până acum nimic nu a fost conectat de acest eveniment. Mayotte face parte din arhipelagul Comore și toate insulele sunt de origine vulcanică. Insula are chiar doi vulcani care au rămas lantenți pentru mai mult de 4.000 de ani. Cu toate acestea, National Geographic a remarcat că sute de trepidații în Mayotte din mai 2017 până în prezent.