29 sept. 2018 | 15:15

Cum ne dau stelele moarte una din cele mai ieftine vopsele

ACTUALITATE
Cum ne dau stelele moarte una din cele mai ieftine vopsele

Poate ai observat prin filmele și desenele animate americane că șoproanele sunt mereu vopsite într-o nuanță de roșu-ruginiu. Dacă te-ai întrebat de unde această recurență, știința are un răspuns.

Angajatul Google Yonatan Zunger a explicat în 2013 pe Google+ motivul pentru care vopseaua roșie este atât de des folosită pentru vopsitul șoproanelor. Explicația cea mai simplă este că vopseaua roșie este ieftină. Motivul pentru costul scăzut este însă mai interesant și are de a face cu chimia din spatele stelelor moarte.

Pigmentul roșu ocru (Fe2O3) este cel care colorează vopseaua roșie. Este un compus simplu, din fier și oxigen, care absoarbe undele de lumină galbenă, verde și albastră, având astfel un aspect roșiatic. Acest pigment există din abundență în natură, mulțumită fuziunii nucleare a stelelor moarte.

„Singurul lucru care ține stelele în viață este energia reacțiilor de fuziune, așa că dacă nivelul de energie coboară, steaua începe să se micșoreze”, a explicat Zunger. „Și pe măsură ce se micșorează, presiunea urcă, temperatura urcă, până când, deodată, ajunge la o temperatură la care nu mai poate avea loc o nouă reacție. Aceste noi reacții îi dau stelei un mare boost de energie, dar încep să se formeze elemente mai grele, astfel încât ciclul se repetă gradual, cu steaua reacționând și formând mai multe și mai multe elemente din tabelul periodic, producând mai multe metale grele pe măsură ce înaintează. Asta până ajunge la 56 de nucleoni. În acel punct, reacțiile nu mai produc deloc energie; steaua se închide și se prăbușește fără oprire”.

Odată ce în nucleu mai are doar 56 de protoni și neutroni, steaua se destramă. În acest proces, ajunge să producă foarte multe elemente cu 56 de nucleoni – iar fierul, în forma sa stabilă, are exact 56 de protoni și neutroni. Fierul este cel care dă culoarea roșie a vopselei, iar abundența elementului face ca această vopsea să fie foarte ieftină. Tocmsi de aceea, șoproanele pe care le vezi în filme sunt mereu vopsite în roșu.