29 mai 2018 | 19:05

Cerșetori și artiști stradali, plătiți cu cardul. Ce oraș vrea un așa sistem

ACTUALITATE
Cerșetori și artiști stradali, plătiți cu cardul. Ce oraș vrea un așa sistem

Nu multă lume își bate capul cu soarta artiștilor stradali, însă în  Londra a fost lansat un proiect inedit care să le sprijine activitatea acestora – terminale de plată contactless.

Proiectul a fost lansat de primarul orașului, Sadiq Khan, în colaborare cu firma suedeză de plăți iZettle (care a fost cumpărată luna aceasta de PayPal pentru 2,2 miliarde de dolari). În ultimele săptămâni, câțiva artiști au testat terminalele contactless iZettle, iar acum Khan spune că proiectul va fi extins în cele 32 de cartiere din Londra.

Charlotte Campbell, un interpret de stradă care își câștigă existența doar din această activitate, a făcut parte din acest proces și a declarat pentru BBC News că noua tehnologie a avut un impact semnificativ asupra contribuțiilor.

Aparatele trebuie să fie conectate la un smartphone sau la o tabletă și să accepte plăți contactless cu sume fixe, care sunt stabilite de interpretul respectiv. Acestea pot fi folosite cu carduri contactless, telefoane și chiar cu smartwatch-uri.

Deocamdată nu se știe câte aparate cu care pot fi efectuate plăți contactless le vor fi furnizate cântăreților de pe stradă din Londra sau dacă aceștia vor trebui să plătească pentru ele.

Cu toate că indivizii au, câteodată, propriile sisteme de plăți fără contact (în China este destul de des întâlnit ca interpreții de stradă să utilizeze coduri QR), aceasta este prima inițiativă de acest gen care este implementată de o autoritate locală.

Înainte de acest proiect, în Amsterdam a fost testat un sistem similar, dar pentru cerșetori, conform IBTimes. Totuși, acolo a fost vorba de o soluție creată de agenția N=5 pentru o campanie publicitară a ABN Amro. Ideea a fost bună, gestul frumos, dar are această componentă de marketing care nu poate fi omisă.

Oricum, dacă Londra livrează această soluție pentru artiști stradali, s-ar putea să nu dureze mult până când vor fi înregistrați în sistem și oameni ai străzii. Fie că se întâmplă la britanici, fie că va fi în altă țară, plata contactless nu va mai fi doar pentru cumpărăturile uzuale.