Schimbări la plata amenzilor: termen de 15 zile ca să plătești mai puțin

Schimbări la plata amenzilor: termen de 15 zile ca să plătești mai puțin
17:13 25.04.2018

Pe viitor, românii ar putea să plătească amenzile la jumătate, în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore așa cum este legea acum.

Deputatul PSD Ionela Dobrică a depus, pe data de 24 aprilie, o iniţiativă legislativă care prevede modificarea termenului legal până la care contravenientul poate achita amenda contravenţională. Astfel, termenul se prelungește de la 48 de ore la 15 zile.

“Există foarte multe beneficii ale unei astfel de modificări legislative. Cele mai importante dintre acestea vizează creşterea încasărilor la buget şi degrevarea instanţelor de judecată de cauzele care au ca obiect contestaţia împotriva sancţiunilor contravenţionale”, a declarat iniţiatoarea acestui proiect, buzoianca Ionela Dobrică (28 de ani).

Totodată, Dobrică speră ca această lege să aducă creșteri semnificative la bugetul de stat și să convingă cât mai mulți oameni să plătească contravențiile.

“Cred că acest termen rezonabil de 15 zile va produce încă două efecte benefice pentru că, pe de o parte, mărirea termenului de plată a contravenţiilor de la 48 de ore la 15 zile va stimula persoanele care primesc amenzi să le achite, iar pe de altă parte, vor fi evitate numeroase confuzii care se fac în acest moment în calcularea şi aplicarea amenzilor. Prin această măsură venim atât în sprijinul autorităţilor publice, cât şi în sprijinul oamenilor de bună credinţă care doresc să plătească amenda redusă, însă se pot confrunta cu dificultăţi materiale”, a mai spus debutatul PSD.

Ce se întâmplă dacă românii nu plătesc amenzile?

În cazul în care amenzile nu sunt plătite, autoritățile vor începe procedura de recuperare a banilor. Inițial, primăriile îl somează pe cel amendat. Dacă în termen de 15 zile de la somație amenda nu este plătită, primăriile pot trece la executare silită. Dacă însă suma nu este extrem de mare, se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii.

Cât valorează un punct de amendă pentru șoferi?

Un punct de amendă pentru încălcarea regulilor de circulaţie reprezintă, conform legii, 10% din valoarea salariului minim. Din luna februarie a anului 2017, atiunci când aleșii au hotărât ca salariul minim brut să fie de 1450 de lei, valoarea punctului de amendă a crescut la 145 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: