Toți mistreții din Delta Dunării vor fi omorâți, pentru a stopa pesta porcină

Toți mistreții din Delta Dunării vor fi omorâți, pentru a stopa pesta porcină

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat pe 14 august o măsură radicală pentru stoparea răspândirii virusului pestei porcine africane care afectează județul Tulcea.

Potrivit acestuia, toți mistreții și șacalii din Delta Dunării vor fi omorâți, iar acțiunea urmează să fie demarată în următoarele două săptămâni.

Pesta porcină africană la mistreți a fost confirmată la începutul lunii iunie. Măsurile luate atunci au fost interzicerea vânătorii și hrănirii animalelor infectate, însă două luni mai târziu, virusul a ajuns să se extindă.

„Până la luarea acestor măsuri au fost analizate toate situațiile. Următorul pas este recoltarea mistreților din zonele infectate”, a declarat ministrul.

Informația a fost confirmată de guvernatorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării, Mălin-Matei Mușetescu, care spune că 1.200 de mistreți vor fi uciși. De asemenea, el susține că trebuie limitată circulația animalelor domestice din Deltă, deoarece și ele pot contribui la răspândirea virusului.

„La ora asta, situația e dramatică în Delta Dunării în ceea ce privește porcul mistreț. Asta este o populație care este condamnată biologic”, a declarat guvernatorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării. Acesta mai spune că nimeni nu trebuie să fie acuzat că este criminal, ci situația este foarte gravă.

El avertizează că și vacile reprezintă un pericol, mai ales dacă îngurgitează iarba infestată de celelalte animale. Deci împușcarea șacalilor și mistreților nu oferă garanția exterminării virusului.

„Dacă ne limităm la a împușca șacali și mistreți, eu nu consider că nu ducem obligativitatea de a scăpa de flagel până la capăt. Noi trebuie să luam măsuri în limitarea circulației pe zona publică a animalelor domestice, indiferent că ele se numesc vaci, porci sau oi”, mai menționează Mălin-Matei Mușetescu.

În ceea ce privește porcii domestici, până la această dată au fost omorâte peste 68.000 de animale din cauza pestei porcine, în județul Tulcea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Adevărul
Etichete: