Se recalculează pensiile în România. Cine câștigă

Se recalculează pensiile în România. Cine câștigă

Se recalculează pensiile de la 1 octombrie și sunt vizați aproape 100.000 de pensionari. E valabil în special pentru cei care au lucrat în industriile grele.

Recalcularea pensiilor este unul dintre amendamentele votate pe 4 iulie în Camera Deputaților și trimise lui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sunt vizate în jur de 100.000 de pensii, ai căror beneficiari vor fi persoanele care s-au pensionat în perioada 1990 – ianuarie 2011 și care se încadrează în grupele I și II de muncă. Procesul de recalculare va începe de 1 octombrie, în această toamnă.

În mod normal, toți cei cărora li se va recalcula pensia ar trebui să beneficieze de o majorare a acestora, pentru că, în fond, acesta este scopul recalculării.

Din grupele I și II fac parte foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii din industriile grele sau care au lucrat în condiții grele de muncă.

“Proiectul de lege ce a fost votat în Camera Deputaţilor îndreaptă inechităţile şi dezechilibrele create de-a lungul timpului prin diverse articole legislative care s-au suprapus şi se pare că nu au fost cele mai eficiente. (…) El se adresează unui număr de aproximativ 100.000 de pensionari, la nivel naţional. În judeţul Hunedoara vor fi recalculate în jur de 12.000 de dosare care includ mineri, siderurgişti, constructori, grupele I şi II de la CFR, toate categoriile care, la vremea respectivă, au fost încadrate în grupa I – grupă specială şi grupa a II-a – grupă deosebită”, a explicat deputatul Ilie Toma, fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.

Conform noilor reglementări, stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncă pentru mineri și 25 de ani de muncă pentru cei din siderurgie. O și mai bună reglementare ar fi aceea care face o selecție inclusiv în interiorul acestor industrii, pentru că nu toți angajații au suferit condiții grele de muncă, în funcție de posturile pe care le-au avut. Dar acestea sunt detalii ce presupun mai multă muncă din partea administrațiilor.

Senatorul Cristian Resmeriţă (PSD) a arătat că minerii ale căror punctaje medii vor fi recalculate, ar putea beneficia de un spor de peste 1.000 de lei la actuala pensie.

Citește și:
Sursa: Adevărul