Cât de profitabil este domeniul IT pentru angajații din România

Cât de profitabil este domeniul IT pentru angajații din România

În cazul în care te gândeai de mult timp la un proces de reorientare profesională, niciodată nu a fost mai evident decât acum faptul că domeniul IT din țara noastră are nevoie foarte mare de angajați, iar salariile sunt cu mult peste medie.

În teorie, la fiecare câțiva ani sau zeci de ani, un domeniu de activitate dintr-o țară ajunge să fie mai profitabil și mai atractiv pentru potențiali angajați. Din acest punct de vedere, în ultima perioadă, România oglindește situația dintr-o mare parte a mapamondului, iar domeniul IT este unul de referință pentru cei care își doresc sporirea semnificativă a salariului.

De pe bâncile facultăților cu specializare de tech din țara noastră, au absolvit anual aproximativ 5000 de persoane. Conform celor de la Digi 24, necesarul de angajați pe acest domeniu este de aproximativ șase ori mai mare. Estimările sunt că, aproximativ 30.000 de oameni își pot găsi în scurt timp un loc de muncă în IT, dacă ar avea specializările necesare.

Conceptul de reconversie profesională nu a fost foarte la modă în țara noastră, dar tot mai mulți tineri își dau seama că ar trebui să facă eforturi pentru a se implica într-o măsură mai mică sau mai mare în tech sau IT & C. Chiar și dacă începi de la un loc de muncă entry-level, perspectivele de promovare și salariile sunt mult mai optimiste decât în alte domenii.

Aproape jumătate dintre cei care au început procesul de reconversie profesională s-au orientat către IT. Cursurile de programare sunt foarte utile la această oră și, dacă ai o înclinație către domeniul respectiv, salariile cresc într-un ritm foarte atrăgător.

Tocmai din acest motiv, pentru a avea un avantaj în fața concurenței, pe lângă absolvirea unei facultăți de IT, mulți fac meditații suplimentare de programare sau sunt înscriși la cursuri recunoscute internațional.

Salariul mediu din industria IT este de aproximativ 6400 de lei, de aproape trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie. La această oră, există 100.000 de angajați în IT și în domeniile conexe în țara noastră. Din păcate, ritmul de dezvoltare al multor companii tehnologice este periclitat de lipsa resurselor umane specializate.